Інститут Національної Пам’яті презентує книгу про Майдан у регіонах

obklad-2018-2_0

П’ята річниця початку Майдану багатьох змушує відновити у пам’яті спогади про ті події. Саме до п’ятиріччя Революції Гідності Український інститут національної пам’яті приурочив презентацію видання «Майдан від першої особи. Регіональний вимір».  

21 листопада 2018 о 15.30

Національний музей літератури України

(вул. вулиця Богдана Хмельницького, 11)

Збірник спогадів підготовлено у рамках проекту Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія». Проект виник навесні 2014 року і його метою є збір усних свідчень очевидців та учасників Революції Гідності.

На основі записаних спогадів започаткована серія друкованих видань «Майдан від першої особи». У 2015 р. вийшов випуск «45 історій Революції Гідності», у 2016 р. – «Мистецтво на барикадах».

«Майдан від першої особи. Регіональний вимір» є третім випуском серії. Його метою є реконструкція подій місцевих майданів, адже під час Революції столиця перебувала в центрі суспільної уваги, а протестні рухи в областях – на її периферії. Заповнити цю прогалину та сформувати уявлення про Майдан як загальноукраїнське явище і покликаний збірник», – говорить координатор регіональних записів проекту Тетяна Привалко.   

 Випуск складається з 25 розділів – за кількістю регіонів України. Розділи подаються за назвами областей, розташованими в алфавітному порядку. У 2017 році вийшла перша частина випуску, до якого увійшли регіони, починаючи від Автономної Республіки Крим до Луганської області. Цього року видано другу частину з розділами про решту областей.

У презентації книги візьмуть участь науковці, викладачі, які займалися збором усних свідчень у регіонах та підготовкою збірника. А також оповідачі, чиї спогади увійшли до випуску.

Учасники презентації:

Володимир В’ятрович, Голова Українського інституту національної пам’яті

Тетяна Ковтунович, завідувач сектору обліку та збереження усних джерел Українського інституту національної пам’яті

Віталій Масненко, професор завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Галина Боднар, доцент кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського Львівського національного університету імені Івана Франка

Олександр Бондар, працівник Чернігівського обласного історичного музею імені В. В. Тарновського

Олександр Мамалига, голова Київської крайової організації Української республіканської партії, з Білої Церкви

Олег Пустовгар, перший заступник голови Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка

Оксана Пойда, викладач Вінницького державного педагогічного університету

Микола Ніколаєв, дизайнер, учасник АТО, з Бердичіва

Сергій Яремчук, голова Уманського міськрайонного відділення ВО «Майдан»

 Модератор: Тетяна Привалко, координатор регіональних записів проекту «Майдан: усна історія» Українського інституту національної пам’яті.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа