Інформаційні технології: позбутися танкового заводу без прямої агресії

7d1606d53eb44d82

“Укроборонпром” замість допомоги “Заводу ім. Малишева” вдався до методів часів застою СРСР.

Замість розв’язання критичних проблем “Заводу ім. Малишева”, який потерпає від збитків, боргів та затримки зарплат, в “Укроборонпромі” докотилися до рівня часів “застою”, застосувавши методи “партзборів членів КПСС”.

Справа в тому, що ще п’ять років тому “Завод ім. Малишева” показував доволі успішні виробничі показники: завершений контракт з Таїландом на 240 млн доларів, стабільні замовлення двигунів від Пакистану, роботи з ремонту “Булатів” та модернізації Т-84 для Збройних Сил України.

Проте останні роки кардинально відрізняється від того періоду. На фоні затримки зарплатні у декілька місяців, 112-мільйонних збитків за 2020 рік, борг підприємства становить 1,8 млрд грн, а замовлень, які могли б врятувати підприємство – немає. Точніше одне замовлення все ж таки є – це один танк “Оплот”, який створюють спеціально під виставки за гроші спецекспортера.

Така ситуація зумовила первинну профспілку “Заводу ім. Малишева”, в якій знаходиться 1450 робітників, направити відкритий лист до керівництва держави, в якому звинуватила керівництво заводу у вжитті заходів “направлених на знищення підприємства”. А також заявила, що подає на “Укроборонпром” до суду, бо той не звільнив директора.

В цій ситуації сам “Укроборонпром”, який би міг зробити хоча б заяву про “взяття ситуації під особистий контроль”, робить зовсім інше. А саме – офіційно підтримує іншу профспілку “Захист справедливості”, яка заявила, що на заводі майже все добре, а всі інші – брешуть.

Мовляв, заява первинної профспілки взагалі містить факти, які “є викривленими та умисно спрямованими на підрив ділової репутації та руйнування діяльності підприємства”.

Саме тому одна профспілка “Заводу ім. Малишева”, яку офіційно підтримав “Укроборонпром”, просить Зеленського не реагувати на заяву іншої профспілки заводу та не чіпати керівництво.

А дати йому “продовжити розпочаті позитивні перетворення підприємства з метою досягнення запланованих результатів”.

548606d54cbee68eЄдиний твердий контракт “Заводу ім. Малишева” на 2021 рік – збирання одного “Оплоту” під виставки

Водночас очільник “Укроборонпрому” Юрій Гусєв підкреслив, що “досягнення економічної стабільності підприємства, повноцінне завантаження виробництва, зменшення боргового навантаження та своєчасні розрахунки з працівниками, бюджетом і контрагентами є пріоритетним завданням для чинного керівництва “Заводу ім. Малишева”.

Тобто, простою мовою – “вмив руки”, повідомивши, що порятунок “Заводу ім. Малишева” – це задача його керівництва.

Тарас Хортиця, Defense Express

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа