Глава УГКЦ увів на престол українського екзархату в Німеччині і Скандинавії владику Богдана Дзюраха

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав увів на престол екзархату для українців у Німеччині та країнах Скандинавії нового екзарха владику Богдана Дзюраха.

exarchate-munich-2021

Історична подія відбулася сьогодні, 18 квітня 2021 року, в катедральному храмі Покрова Пресвятої Богородиці та Святого апостола Андрея Первозванного в Мюнхені.

На подію прибули представники церковної і державної влади, а саме: представник Апостольського Нунція в Німеччині монсеньйор Клаудіо-Каталін Картеш, представник Німецької Єпископської Конференції та Його Еміненції кардинала Маркса владика Руперт Граф Штольберг, генеральний вікарій для греко-католиків Австрії о. Юрій Коласа, генеральна настоятелька Сестер-місіонерок Найсвятійшого Ізбавителя сестра Маргрет Обередер, представник Православної Церкви в Україні о. Валентин Смоктунович, духовенство з України та Німеччини, а також Надзвичайний і Повноважний пан Посол України в Німеччині Андрій Мельник, генеральний консул в Мюнхені Юрій Ярмілко, представник місцевої влади Михаїл ДзебоРостислав Сукенник прибув з привітом від усіх українських організацій на території Німеччині.

Під час проповіді Блаженніший Святослав з вдячністю згадав усіх наших єпископів, священиків, монахів і монахинь, які будували цей екзархат. Окремо подякував Глава Церкви владиці Петрові Крику за більш, ніж 20-літнє служіння у цьому екзархаті.

«Ми сьогодні переживаємо особливу історичну хвилину. Ми сьогодні впровадили на престіл екзарха в Німеччині нашого преосвященного владику Богдана Дзюраха. Владика Богдан приходить сюди із серця нашої Церкви», – сказав Предстоятель.

За його словами, за всю дорогу свого єпископського служіння, владика служив на різних видах служіння – поруч Блаженнішого Любомира, а відтак цілих десять років був найближчим і одним із найкращих працівників Глави Церкви, як адміністратор Патріаршої курії, як Секретар нашого Синоду.

«І коли я спитаю, хто з єпископів цілої нашої Церкви найкраще знає, про що думає, над чим уболіває Глава вашої Церкви, скажу вам, найкраще це знає і розуміє владика Богдан. Я вам скажу, я від серця його віднімаю, щоб дати його вам.

Ті слова Христові, які ми чуємо у сьогоднішньому Євангелії, прийшов, щоб послужити, є життєвим кредом владики Богдана. Він ніколи не шукав ані привілеїв, ані почестей. Усе, що він робив, він робив з глибоким духом служіння. І сьогодні він приходить до вас, як ваш єпископ, як ваш батько, приходить, щоби віддати вам і за вас своє життя», – підкреслив Глава Церкви.

Блаженніший Святослав відзначив, що за владику Богдана сьогодні особливо моляться в Церкві, щоби з сьогоднішньою інтронізацією розпочалася нова сторінка історії цього екзархату.

«Сьогодні ми молимося, щоби Господь Бог послав того особливого Святого Духа, духа служіння владиці Богданові, щоби він зміг звершити все те, що від нього очікує Українська Церква, наш український народ. Я хочу звернутися з особливим проханням до усіх вас тут, у Німеччині і всіх тих, хто нас чує, підтримайте владику Богдана, будьте поруч нього, не залишайте його самим», – сказав Предстоятель.

Архиєрей попросив усіх священиків, монахів, монахинь, усіх вірних цього екзархату, прийняти нового владику, бо він приходить не для того, щоб верховодити чи утискати.

«Хочу звернутися до всієї української громади в Німеччині: ваша Церква йде до вас. Нехай гасло чергової сесії Патріаршого собору “Христова Церква є завжди і всюди з тобою” буде новим світлом, яке буде писати нову сторінку історії цього екзархату», – побажав Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав також додав: «Нехай у тих тяжких часах, коли на кордонах України знову нагромаджується десятки тисяч чужого війська і погрожують нам новими бідами і болями саме під Покровом Богородиці ми знайшли світло, захист, упевненість, перемагали всякий страх і під проводом нашого владики крокувати вперед».

Департамент інформації УГКЦ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа