Генпрокурор Юрій Луценко зробив в Одесі ряд гучних заяв

Свій офіційний візит до Одеси 22 вересня генеральний прокурор України Юрій Луценко завершив досить тривалим брифінгом, на якому оприлюднив низку своїх нових рішень та ініціатив.

«Сьогодні підписано підозру колишньому першому заступнику Одеської обласної державної адміністрації Олександру Орлову, який підозрюється в організації масових безладів 19 лютого 2014 року біля Одеської ОДА, які призвели до побиття людей», – зазначив Юрій Луценко. Також генпрокурор повідомив, що має намір внести подання у Верховну Раду на зняття депутатської недоторканості з депутата Миколи Скорика.

«Справа Скорика не може обмежитися лише епізодом побиття демонстрантів, слідство буде глибоко вивчати його роль в організації сепаратистського руху в Україні. Це продовження справи проти Єфремова, адже в ній декілька складових. Це злочинний ланцюжок – розвал української армії і СБУ, узурпація влади, розкрадання країни, організація «русской весны» (чи чуми) у Харкові, і Одесі…  І в момент, коли ми були за півкроку до придушення сепаратистського озброєного повстання – вторгнення російських окупаційний військ – все це один ланцюг.  На його кінці – один антиукраїнський інтерес», – пояснив Луценко.

За його словами, Державна прокуратура України планує також оголосити підозру екс-нардепу від Партії регіонів бізнесмену Юрію Іванющенку, його партнеру Івану Аврамову і Олегу Гресю, які причетні до незаконного відчуження частини акцій одеського ринку «7-й кілометр».

Генпрокурор також заявив, що слідство зробило серйозне просування у справі 2 травня 2014 року в одеському Будинку профспілок. «Ми встановили, хто приймав рішення і давав публічно команду захоплювати Будинок профспілок, барикадувати його, заносити туди паливно-мастильні матеріали, хто вів стрільбу з даху захопленого Будинку профспілок», — сказав Ю. Луценко. За даними ГПУ, тоді в районі Грецької площі отримало вогнепальні поранення 18 осіб, з яких 6 загинуло. А під час пожежі в Будинку профспілок загинуло 42 особи а 250 осіб отримали тілесні ушкодження. Юрій Луценко заявив, що має намір залучити і європейських спеціалістів ООН до встановлення причин загибелі людей в одеському Будинку профспілок.

Під час брифінгу Юрій Луценко запитав у прокурора Одеської області, чи стежить він за ходом робіт з ремонту траси Одеса-Рені. Він пообіцяв, що коли на будь-якому етапі будівництва дороги будуть виявлені викрадання коштів або інші зловживання чиновників, покарання буде дуже суворим. У такому випадку потрібно буде «порвати на мальдійський хрест субпідрядників і відповідальних осіб», – заявив Луценко.

Не оминув своєю увагою генпрокурор й інші проблеми Одещини. Так з притаманним йому гумором він сказав: «Нині браконьєри готуються до нересту, ми готуємося до вилову браконьєрів».

А ще генпрокурор закликав одеситі не лаятися матірно. Коди на прес-конференції, його запитали, чи має він намір вживати якісь заходи стосовно тих активістів, які ставлять намети на Думській площі й влаштовують мітинги, Луценко заявив, що відповідно закону людину не можна карати за те, що виявляє свою громадянську позицію і протестує проти чогось. При цьому, він закликав містян діяти цивілізованим шляхом. «Одеса завжди славилася своєю толерантністю і вмінням людей домовлятися один з одним. Я закликаю вас, навіть якщо ви протестуєте, не ображати один одного, не використовувати нечесні прийоми, не лаятися матом, а вести себе гідно», – заявив генпрокурор.

Брифінг Юрія Луценка у повному викладі можна дивитися за цим посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=Qsm_ezz8Vao

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа