Фактчекінг заяв Юрія Бойка: більшість заяв не відповідають дійсності

Бойко_інфографіка

Народний депутат та кандидат в президенти Юрій Бойко висловлює неправдиві та маніпулятивні заяви в рамках передвиборчої кампанії. Про це свідчать результати дослідження експертів проекту «Дослівно», які проаналізували виступи політика під час ефірів 8 лютого на телеканалах «112 Україна» та «NewsOne» .

Із п’яти заяв парламентаря одна є перебільшенням, дві виявилися маніпуляціями та ще дві – неправдивими твердженнями.

«Кандидат від політсили «Опозиційна платформа – За життя» зосереджується на критиці медреформи, тарифів та євроатлантичного курсу держави. Однак його аргументи проти зазвичай ґрунтуються на маніпуляціях даними або представленні неправдивої інформації», – зауважив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

За статутом країн НАТО, якщо країна має (стаття шоста статуту) на своїй території військовий конфлікт, вона не має права бути прийнятою в НАТО.

08.02.2019

Телеканал NewsOne

Неправда. У Північноатлантичному договорі, який визначає процедуру набуття членства країни в Альянсі, відсутній пункт про заборону вступу до НАТО держави з територіальними суперечками чи неконтрольованим кордоном.
Вони (жителі села на Буковині, – ред.) коли отримали цей закон про освіту, вони жахнулися, тому що вони звикли говорити румунською мовою, нічого поганого в цьому не бачили, жили так десятиріччями. І раптом до них приходять і кажуть, що ви тепер повинні робити по-іншому, ви повинні говорити тільки українською мовою.

08.02.2019,

Телеканал NewsOne

Маніпуляція. У навчальних закладах не забороняється викладання мовою нацменшини. Воно залишається в дошкільних закладах і в початкових школах. В основній школі та старшій профільній загальноосвітні предмети викладатимуть українською. Водночас вивчення мови, літератури, історії нацменшини залишається мовою нацменшини.
За останні три роки, це вже офіційна статистика, 70 тисяч лікарів виїхало з країни.

08.02.2019,

Телеканал 112 Україна

Перебільшення. В Україні не ведеться офіційна статистика трудової міграції за професіями. Держстат офіційно називає лише загальну цифру трудових мігрантів.
Росія співпрацює з НАТО значно більше ніж Україна: за спільними програмами військових, за спільними навчаннями, за спільною участю в різних операціях.

08.02.2019,

Телеканал NewsOne

Неправда. НАТО призупинило практичне цивільне та військове співробітництво з Росією 1 квітня 2014 року.

Сьогодні по цінах це (1 кубометр газу, – ред.) не вище ніж 4900 грн.

08.02.2019,

Телеканал 112 Україна

Маніпуляція. Голова Нафтогазу Андрій Коболєв повідомив, що лише собівартість видобутку українського газу становить 250 доларів (7000 гривень) за тисячу кубометрів.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа