Фактчекінг заяв Олександра Вілкула: більшість заяв є маніпуляціями

Вілкул_інфографіка

Народний депутат від «Опозиційного блоку» та кандидат в президенти України Олександр Вілкул висловлював маніпулятивні заяви під час представлення своєї передвиборчої програми. Такого висновку дійшли експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши виступи політика в телеефірі та на форумі «За мир і розвиток» 28 січня.

Із п’яти вибраних тверджень два не відповідали дійсності, ще три – були маніпуляцією реальних фактів.

«Олександр Вілкул схильний викривлювати реальні факти для увиразнення своїх передвиборчих промов. Також частина заяв була визначена як твердження, що не відповідають дійсності», – зазначив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Реформа в її виконанні [в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун] – це закриття лікарень і введення платної медицини.

28.01.2019,

Телеканал ICTV

Перебільшення. У законах щодо медреформи не прописано закриття лікувальних закладів чи скорочення медперсоналу. Щодо плати за послуги, то екстрена, первинна та паліативна допомога, згідно з реформою, на 100% фінансуються державою. За деякі послуги передбачена співоплата пацієнта. Для людей, які не зможуть її покрити, передбачені медичні субсидії.
Я вважаю, що до миротворчого контингенту [на окупованому Донбасі] повинні увійти традиційно дружні для нас країни і нейтральні. Це Білорусь, Казахстан, Азербайджан.

28.01.2019,

Телеканал ICTV

Маніпуляція. Білорусь та Казахстан не можуть бути визначені як нейтральні країни, оскільки є союзниками Росії у військово-політичній Організації договору про колективну безпеку. Відповідно до українського законодавства, РФ визнана агресором та окупантом.
Газ видобуває українське державне підприємство «Укргазвидобування», там жодного відсотка приватного капіталу, це держпідприємство. Добувають за собівартістю 2000 гривень, продають за 8 550 за 1000 кубів.

20.01.2019,

Youtube-канал Олександра Вілкула

Неправда. За даними голови «Укргазвидобування», собівартість українського газу становить від 180 до 250 доларів (близько 5000 – 7000 грн)
Коли фізику, хімію, біологію, географію та астрономію об’єднують в один предмет – природа і людина називається, три години на тиждень викладання, це ні що інше, як підготовка до дешевої низькокваліфікованої робочої сили.

20.01.2019,

Youtube-канал Олександра Вілкула

Маніпуляція. Міністерство освіти і науки впроваджує курс «Природничі науки лише в межах експерименту у 10 класах. Він передбачений тільки для учнів, які не складатимуть ЗНО з природничих наук і не вступатимуть до відповідних вишів.

У сучасній Європі за пропаганду нацизму – в’язниця. Так куди нас веде українська влада? Той варіант України, який вони намагаються нам нав’язати, більше схожий на Європу – але на Німеччину 30-х років минулого століття.

20.01.2019,

Youtube-канал Олександра Вілкула

Маніпуляція. 2015-го року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким пропаганда націонал-соціалістичного (нацистського) режиму заборонена. Відповідальність передбачає, зокрема, обмеження чи позбавлення волі, а також конфіскацію майна.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа