Ерзяни не здаються

erzia

Плани ерзянського фонду «Руця»

Ерзянський фонд «Руця» щорічно майже 20 років випускає ерзянський календар. Кожен календар присвячувався видатному діячеві народу ерзя або визначній події в житті народу ерзя. У календарях висвітлювалися Інязор Пургаз (ерзянський військовий і державний діяч першої половини XIII століття, ерзянський князь (інязор), національний герой ерзян), Раськень Озкс (давнє традиційне ерзянське обрядове свято), ерзянський національний костюм, епос «Масторава» (авторська версія мордовського (ерзянського і мокшанського) героїчного епосу — назва твору означає «мати-земля»), Йовлань Оло (один із очільників ерзянського національного руху кінця ХХ століття), Тимофій Васильєв (юрист-міжнародник, громадсько-політичний діяч)…

Починаємо готувати календар на 2019 рік. Бажаємо присвятити його Якову Кулдуркаєву, видатному ерзянському письменнику, автору історичної поеми «Ерьмезь». Наступного року 125-та річниця з дня народження письменника. У календарі ми позначимо віхи його важкого життя, згадаємо 20 років, проведені письменником в катівнях ГУЛАГу за поему «Ерьмезь» (1938-1958). Двадцять років книгу «Ерьмезь» забороняли, вилучили з усіх бібліотек СССР і знищили.

Вважаємо що сучасним ерзянам необхідно знати і шанувати ім’я Якова Кулдуркаєва, треба читати і знати його видатну поему у віршах.

Просимо ерзян висловитися щодо випуску ерзянського календаря, посвяченого Якову Кулдуркаєву. Чи треба випускати такий календар? Чи пропонуєте інше імʼя або тему? Будемо раді дізнатися вашу думку до 15 серпня ц.р. Після цього матеріали для календаря треба здавати до друку.

Як завжди повідомляємо вам, що ерзянський календар випускається тільки на кошти, зібрані представниками народу ерзя і його друзів. Влада не виділяє на цей проект ні копійки. Календар стане безкоштовним додатком для передплатників газети «Ерзянь Мастор» («Країна ерзянь»). Якщо хтось бажає допомогти нам у випуску календаря, просимо зв’язатися з нами.

Ерюш Вежай, координатор фонду «Руця».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа