Допомога громадянам Росії в отриманні статусу закордонного українця і Посвідчення

our

До членів українських організацій Росії,

українців Росії,

громадян Росії, пов’язаних з Україною,

і яким цікава Україна

 

Правовий центр громадської організації «Українці Москви» продовжує надавати максимальну допомогу громадянам Росії в отриманні статусу закордонного українця і Посвідчення (ПЗУ).

Особа, яка набула статусу закордонного українця, має право працювати в Україні на підприємствах, в установах і організаціях або провадити іншу трудову діяльність на підставах, встановлених для громадян України.

Закордонним українцям щороку встановлюються квоти прийому до вищих навчальних закладів України в межах обсягів державного замовлення.

Закордонні українці – громадяни держав, з якими Україна має візовий режим, мають право на безкоштовне оформлення багаторазової візи для відвідання України терміном дії на 5 років без надання відповідного запрошення.

Статус закордонного українця та відповідне посвідчення мають право отримати іноземці та особи без громадянства, які мають українське походження або походження з України, досягли16-річного віку та не є громадянами України.

Важливо: посвідчення закордонного українця не замінює закордонний паспорт при перетині кордону, не дає права перебування в Україні більше визначеного законодавством терміну.

Сьогодні поїздки громадян Росії в Україну пов’язані з труднощами. На кордоні вимагають показати запрошення (оригінал) або в інший переконливий спосіб пояснити мету поїздки (наявність ПЗУ навряд чи допоможе в такій ситуації). Надалі проблема поїздок буде тільки ускладнюватися. З метою покращення безпекової складової та вдосконалення системи прикордонного контролю при перетині кордону запроваджено біометричний контроль. Не виключено, що в недалекому майбутньому буде уведено візовий режим між Росією і Україною.

Виходом в такій ситуації може бути оформлення Посвідки на постійне проживання (ППЖ). Статус закордонного українця дає можливість отримати дозвіл на імміграцію і посвідку на постійне проживання поза встановленими квотами.

Згідно з Законом України «Про імміграцію» громадяни іноземних держав, які отримали ППЖ, прирівнюються у своїх правах до громадян України. Серед них можна виокремити наступні:

  • право на освіту;
  • право на отримання громадянства України;
  • право на працевлаштування без додаткових дозволів;
  • право на пенсійне забезпечення тощо

ППЖ дає іноземному громадянину чи особі без громадянства масу переваг, таких як проживання на території України без обмеження строку, безвізовий в’їзд, відсутність додаткових витрат при частому оформленні візи, працевлаштування без оформлення додаткових дозволів. Також ППЖ прирівнює іноземця в правах до громадян України, із застереженнями, передбаченими в законі.

Потрібно пам’ятати, що ППЖ необхідно оновлювати у віці 25 і 45 років.

Посвідчення закордонного українця, Посвідка на постійне проживання надається особам, які не мають українського громадянства. Тому обов’язковою процедурою після подання документів на одержання посвідчень є перевірка заявника Державною міграційною службою. Особи, які отримали російський паспорт, але у свій час не вийшли з українського громадянства, не матимуть наразі можливості отримати ПЗУ і ППЖ. В цьому випадку спочатку треба оформити вихід з українського громадянства шляхом подання відповідної заяви до дипломатичної установи або Державної міграційної служби

Отримання ППЖ проходить в два етапи: отримання дозволу на імміграцію, затим отримання Посвідки. Для отримання дозволу на імміграцію обов’язковим є документ про проживання в Україні. Це може бути свідоцтво на власне житло у заявника або нотаріально завірена заява (оригінал) власника житла (приймаючої сторони) про згоду зареєструвати заявника на своїй житловій площі. До вказаної заяви треба додати копії паспорта власника житла, свідоцтва про право власності на житло.

Документи про надання дозволу на імміграцію подаються

1) особами, які постійно проживають за межами України- до дипломатичних представництв та консульських установ України за кордоном за місцем їх постійного проживання;

2) особами, які перебувають в Україні на законних підставах – до територіального відділу Державної міграційної служби особисто або за наявності поважних причин (хвороба заявника, стихійне лихо тощо) заява може надсилатися поштою чи за дорученням заявника, посвідченим нотаріально, подаватися іншою особою.

Заява на ППЖ подається до Державної міграційної служби особисто (територіальне відділення).

Правовий центр здійснює супровід від звернення заявника до моменту одержання посвідчень, надає допомогу в підготовці документів, здійснює моніторинг проходження документів. Список необхідних документів подано в додатках. На даний час середній термін отримання ПЗУ 4-6 місяців.

Дещо ускладненим отримання статусу закордонного українця є для громадян, які не народились в Україні або не можуть документально довести українське етнічне походження. В цьому випадку потрібні свідчення трьох осіб (громадян України чи закордонних українців) про українське походження заявника. Правовий центр надає допомогу в оформленні таких свідчень і характеристики від української громадської організації.

До подання документів рекомендується спочатку надіслати заяву (електронною поштою у форматі Word, щоб була можливість відредагувати). Затим заяву з синім підписом, фото, свідчення з синіми підписами (до свідчень додаються копії паспортів чи посвідчень закордонних українців свідків) передати до правового центру (особисто чи поштою), копії паспортів, метрики можна надіслати електронною поштою.

ПЗУ заявник чи довірена особа (по нотаріальній довіреності) може отримати в дипломатичних установах України в Росії чи  безпосередньо в МЗС України.

Користування послугами правового центру позбавить заявника від зайвих турбот і дозволить швидко отримати статус і Посвідчення закордонного українця, оформити Посвідку на постійне проживання.

Додатки:

  1. Закон України «Про закордонних українців».

https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumentuvannya-inozemcziv/oformlennya-dozvolu-na-immigracziyu.html

  1. Оформлення дозволу на імміграцію

https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumentuvannya-inozemcziv/oformlennya-dozvolu-na-immigracziyu.html

  1. Оформлення Посвідки на постійне проживання.

https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumentuvannya-inozemcziv/oformlennya-posvidki-na-postijne-prozhivannya-inozemczyam-ta-osobam-bez-gromadyanstva-yaki-immigruvali-v-ukrajnu-na-postijne-prozhivannya.html

Правовий центр

«Українців Москви»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа