“Донецькоблгаз” позбавили ліцензії, а закордонні власники потрапили під санкції

Рішення ухвалили сьогодні, 14 квітня, на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП)

Про це йдеться на сайті Комісії.

“Дії “Донецькоблгазу” ㅡ це не просто повторне порушення ліцензійних умов, це диверсія проти споживачів, проти країни”, ㅡ зазначають у рішенні.

Ліцензію анулюють з 1 серпня 2021 року. Йдеться про розподіл природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ.

Більшість мереж підприємства ㅡ у державній власності. Тому Комісія звернулась до Міненерго, Фонду державного майна, НАК “Нафтогаз України”, які володіють 38% акцій “Донецькоблгазу”. Вони повинні вирішити, якому підприємству передадуть мережі.

СБУ вважає спроби “Донецькоблгазу” відключити частину Донеччини від газопостачання диверсією. Окрім цього, гонконзькі компанії-співвласниці “Донецькоблгазу” потрапили під максимальні санкції РНБО.

В чому звинувачують “Донецькоблгаз”?

Щодо посадовців “Донецькоблгазу”, які двічі намагалися відключити від газопостачання частину регіону, розпочали досудове розслідування. Їхні дії кваліфікують як диверсію.

“За матеріалами СБ України, Шевченківським районним судом м. Києва накладено арешт на 49,99% акцій ПАТ “Донецькоблгаз”. Частка належить компаніям з реєстрацією в офшорних юрисдикціях. Акції контролюються громадянкою України, яка у 2014 році покинула державу і переховується в РФ”, – повідомляють в СБУ.

Рішенням суду права передали в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Арештовані акції підприємства передадуть до НАК “Нафтогаз України”. Компанія буде опікуватися майном до моменту остаточної передачі активів в управління АРМА.

Санкції проти власників “Донецькоблгазу” з Гонконгу

До того ж проти двох іноземних компаній, які володіють майже половиною акцій підприємства, ввели найжорсткіші санкції. Про це розповів секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу.

“Дві компанії з Гонконгу, які є власниками 49,9 відсотка “Донецькоблгазу”, потрапили під повний комплект санкцій, які є в нашій країні. Ми не можемо пропустити, щоби компанії з Гонконгу подавали тепло, тим паче на частину, яка сьогодні перебуває у вкрай складній ситуації, та маніпулювали припиненням постачання газу на частину Донецької області”, – заявив Олексій Данілов.

Крім “Донецькоблгазу”, санкції наклали на ще 19 українських компаній, які керуються з-за кордону. Активи їхніх власників та бенефіціарів заблокують, а на торгівлю і транзит ресурсів накладуть обмеження. Якщо в РНБО виявлять, що ліцензії та спецдозволи на користування та видобуток українських надр були видані з порушеннями, їх анулюють і зупинять.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа