До 75-ї річниці початку Другої світової війни у Харкові вшанували пам’ять жертв тоталітарних режимів

30 серпня 2014 року у Свято-Дмитривському храмі Харкова відбувся молебень за жертвами тоталітарних режимів, приурочений 75-й річниці початку Другої світової війни. Відправив службу архиєпископ Харківський та Полтавський Української Автокефальної Православної Церкви Ігор (Ісиченко). Після служби Божої Владика Ігор разом з виконувачем обов’язків голови Харківської обласної організації ВО «Свобода» Валерієм Коником та віце-консулом Генерального консульства Республіки Польща у Харкові Якубом Коралевським відвідали меморіял жертв тоталітаризму. Тут свободівці та громадські активісти поклали квіти до могил українських й польських військовиків та мирних жителів, яких було розстріляно НКВС у 1938-1940 роках.

У своєму пасторському слові Владика Ігор зазначив: «1 вересня 1939 року – один з найтрагічніших днів у історії людства. У цей день два страшних тирана розпочали жахливу війну. Й якщо одного з аґресорів – Гітлерівську Німеччину – людство засудило, то иншого – Сталінську Росію – не засуджено й донині. Сьогодні на європейській території знову гинуть люди за власну державу. І це наші співвітчизники. 75 років тому тирани розпочали велику війну з розподілу Польщі. Нині історія не повинна повторитися в Україні. Наші українські герої, які борються сьогодні на сході України, навіть зі зброєю у руках є миротворцями. Адже прагнуть досягти миру й спокою на власній землі. А миротворці мають цінуватися більше за полководців, й кожний полководець має бути миротворцем».

Так званий Квартал № 6 у харківському Лісопарку став місцем спочинку тисяч репресованих та розстріляних перед війною українських громадян, польських солдатів та офіцерів та мирних жителів. Саме тому тут й встановлено Хрест «Віртуті Мілітарі», біля якого є стели з іменами розстріляних НКВС у 1938—1940 роках українців та польських військових, що були поховані у братських могилах.

«Страшні події Другої світової війни мають стати великою наукою для нинішніх поколінь поляків та українців. Але сьогодні знову ллється кров й українському народу доводиться захищати свої мир та спокій. Маю надію, що те, що відбувається нині на сході якнайшвидше завершиться. Я вчергове хочу запевнити, що Польща разом із європейським співтовариством та усім цивілізованим світом є на боці України», – зазначив віце-консул Генерального консульства Республіки Польщі у Харкові Якуб Коралевський у своїй промові після покладання квітів до могил польських та українських вояків.

Світлини за посиланням: https://picasaweb.google.com/106455493580725893935/75

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа