Деякі місцеві ради вважають, що Закон про декомунізацію потрібно затверджувати на місцевих сесіях

sovok-in-ukraineДо Українського інституту національної пам’яті звертаються органи місцевого самоврядування та громадяни України, чи треба затверджувати на місцях розпорядження голів облдержадміністрацій про перейменування об’єктів топоніміки.

Український інститут національної пам’яті роз’яснює, що законом не передбачено жодного «схвалення» або «затвердження» таких розпоряджень на сесіях місцевих рад. Такі розпорядження є чинними та обов’язковими для виконання з моменту їх прийняття. Пункт 6 статті 7 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» передбачає, що органи місцевого самоврядування у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом зобов’язані перейменувати об’єкти топоніміки населених пунктів, а також інші географічні об’єкти, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму.

Якщо ж до 21 листопада 2015 року місцева рада не прийняла рішення про перейменування, таке рішення у формі розпорядження мало бути прийнято сільським, селищним чи міським головою до 21 лютого 2016 року Після цього повноваження перейшли до голів обласних державних адміністрацій у строк до 21 травня 2016 року включно.

Наголошуємо на тому, що перейменування об’єктів топоніміки населених пунктів згідно Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» було не правом, а обов’язком місцевої влади, оскільки відповідні норми Закону мають імперативний характер.

Також відповідно до зазначених вище норм Закону, а також частини другої статті 6 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» розпорядження голів місцевих державних адміністрацій, прийняті в межах їх компетенції, є обов’язковими для виконання на відповідній території всіма органами, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами та громадянами.

«Тому, оскільки у період до 21 травня 2016 року Закон надав головам обласних державних адміністрацій повноваження щодо перейменування об’єктів топоніміки, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, відповідні розпорядження голів ОДА є обов’язковими для виконання. У тому числі, органами місцевого самоврядування та їх посадовими особами у всіх населених пунктах, яких такі розпорядження стосуються», – пояснив юрист Інститут національної пам’яті Сергій Рябенко.

Будь-якого «повторного» затвердження або «схвалення» такого розпорядження рішенням сесії сільської ради або рішеннями будь-яких посадових осіб органів місцевого самоврядування законодавством не передбачено.

Тому розпорядження голів облдержадміністрацій про перейменування об’єктів топоніміки у населених пунктах відповідних областей є обов’язковими для виконання на території цих населених пунктів, а об’єкти топоніміки цих населених пунктів вже є перейменованими. Будь-які вимоги або заяви з боку органів місцевого самоврядування або їх посадових осіб щодо необхідності якогось додаткового схвалення цих перейменувань рішеннями сесій місцевих рад є безпідставними та суперечать чинному законодавству.

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа