Депутати пропонують привести назву Сєвєродонецька до норм української мови

Народні депутати Олександр Бригинець, Ірина Суслова, Олена Матузко, Ірина Фріз, Вадим Денисенко, Богдан Онуфрик, Ольга Червакова, Тетяна Ричкова, Ігор Артюшенко, Григорій Тіміш та Костянтин Іщейкін запропонували Верховній Раді привести назву міста Сєвєродонецьк Луганської області у відповідність до правил українського правопису шляхом перейменування міста Сєвєродонецьк Луганської області на місто Сіверськодонецьк. Відповідний проект постанови внесено на розгляд парламенту (реєстраційний номер 5308).

На думку народних депутатів, назва міста не відповідає фонетико-морфологічним нормам української мови та є транслітерованою назвою від російськомовної назви «Северодонецк», що є суттєвим аргументом для надання місту вірної україномовної назви, підтвердженої історичними фактами, а також зафіксованої у офіційних орфографічних виданнях України та відповідає фонетико-морфологічним нормам української мови.

«Залишити назву Сєвєродонецьк прирівнюється до використання Старобєльськ, Бєлгород-Дністровський, Ровно замість умотивованих фонетико-морфологічними нормами української мови Старобільськ, Білгород-Дністровський, Рівне, Сіверськодонецьк», – зазначила народні депутати у пояснювальній записці до постанови.

Також, на думку авторів документу, варто врахувати, що внаслідок російської збройної агресії, восени 2014 року, місто Сєвєродонецьк став де-факто обласним центром Луганської області та є, наразі, бастіоном Української Луганщини, тому не може носити зросійщену назву.

Джерело: Received: from webmail.uh.ua [93.190.43.23]; Thu, 27 Oct 2016 11:52:16 +0300

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа