Депутати клепають заборонноекспортні проекти, не заглядаючи в угоду України з ЄС

Заборона на ввезення в Україну автомобілів з правим розташуванням керма, яке пропонують депутати, суперечить Угоді про асоціацію з ЄС – експерти

Законопроект № 2117 «Про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух», що уточнює заборону щодо ввезення транспортних засобів з правим розташуванням керма, суперечить Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Про це повідомляють експерти Парламентської експертної групи з євроінтеграції.

«З першого ж пункту даний законопроект суперечить Угоді про Асоціацію з ЄС: Заборона руху транспортних засобів із правим розташуванням керма на дорогах України є непрямим обмеженням імпорту таких транспортних засобів і порушенням статті 35 Угоди про асоціацію, – пояснює координатор групи Леся Шевченко. – В цілому ж законопроект має суперечності також зі статтею 44 Угоди про Асоціацію, Директивами № 2014/45/EU та № 2009/40/ЄС.

Пропозиція щодо заборони ввезення на територію України комплектуючих з 8-річним терміном з моменту їх виготовлення не має обґрунтованих підстав в законопроекті. В країнах ЄС подібні обмеження недопустимі.

Стаття про додаткове проходження технічного огляду транспорту, що перевозить пасажирів або ж вантажівок, яка могла би наблизити наше законодавство до права ЄС, також не є чітко прописаною у відповідності до права ЄС.

Парламентська експертна група з євроінтеграції рекомендує направити законопроект на доопрацювання для врахування вищезазначених статей Угоди про асоціацію та директивами ЄС.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа