Декомунізація в Україні є питанням безпеки

RPR-lenin

Процес декомунізації в Україні не припинився би навіть при ймовірному скасуванні Конституційним Судом відповідного закону, наголосила член Ради Реанімаційного Пакету Реформ і керівник програм Центру досліджень визвольного руху Ярина Ясиневич.

Нагадаємо, 16 липня КСУ визнав конституційним закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

“Декомунізацію слід розглядати не тільки в контексті цього закону. Це шість законодавчих актів. Навіть ймовірне скасування одного цього закону про засудження двох режимів, заборону їхньої пропаганди, не потягло б за собою повернення комуністичних назв, особливо комуністичних пам’ятників”, – говорить Ясиневич.

Комуністична символіка є своєрідним маркером для позначення “своїх”, сказала вона, нагадавши, як 2 травня 2014 року в Одесі молодики, які робили заворушення, несли радянські прапори.

“Люди використовують комуністичні символи для виокремлення своїх. У цьому випадку позначання “хто свої” – це позначання ворога. Заборона присутності в публічному просторі тих символів означає питання безпеки, у тому числі безпеки нас і наших дітей”, – наголошує член Ради РПР.

Значний виклик для прихильників ідеологій лівого спектру – перестати асоціюватися з тоталітарним режимом СРСР, додала Ясиневич.
Джерело: Реанімаційний Пакет Реформ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа