Декомунізація пам’ятників по-одеськи триває

Одесити завжди були і залишаються людьми підприємливими. Коли в країні розгорнулася масова декомунізація і повсюдно стали зносити пам’ятники радянського періоду, в Одесі просто стали їх переінакшувати і перетворювати на сучасні монументи. Так пам’ятник вождю світового пролетаріату Володимиру Леніну на території заводу «Пресмаш», який мали демонтувати, художник Олександр Мілов перетворив у пам’ятник Дарту Вейдеру, одному з центральних героїв «Зоряних воєн».

Монумент був змінений на прохання трудових колективів підприємств, розташованих на «Пресмаші», а також жителів сусідніх будинків і робітничих гуртожитків. Відкриття першого в Україні пам’ятника Верховному головнокомандуючому Імперської армії Дарту Вейдеру відбулося 23 жовтня минулого року. Поруч з ним облаштували зелену зону відпочинку. А ще Темний Лорд роздає Wi-Fi – для цього в його голову вбудували роутер. Тепер це один із найпривабливіших туристичних об’єктів міста.

1 Леніна перетворили на Дарта Вейдера

Чекають декомунізації і пам’ятники, розташовані біля Куликового поля і на Привокзальній площі. І знову одеські патріоти виступають не за їх знесення, а за видозмінення. У день пам’яті Героїв Крут Дмитро Бондаренко, який викладає у Коледжі зв’язку Одеської національної академії зв’язку імені Попова, нагадав своїм землякам у статті про пам’ятні дні, пов’язані з повстанням більшовиків 27 – 30 січня 1918 року. Це була одна із найбільш яскравих і трагічних сторінок історії Одеси, коли в ході бойових дій загинуло 119 чоловік. Бої відбувалися між добровольцями-гайдамаками та юнкерами, прихильниками української незалежності, з одного боку і червоногвардійцями, більшовиками, які виступали за Одеську радянську республіку – з другого.

2 Пам’ятник в очікуванні декомунізації

Наприкінці статті Дмитро Бондаренко від імені Одеського обласного центру патріотичного виховання дітей і молоді запропонував змінити саме оформлення цих пам’ятників. «Нині, коли в країні відбувається процес декомунізації, ці події і їх значення потребують особливої уваги і вшанування героїв, які захищали нашу землю і віддали життя за свободу і незалежність України. Саме тому місцева влада Одеси повинна змінити напис на пам’ятному камені на Привокзальній площі на «Загиблим гайдамакам і юнкерам, які віддали життя за Україну в боях в Одесі 27-30 січня 1918 року», і реконструювати пам’ятник на Куликовому полі, на якому слід зробити напис «Загиблим у боротьбі за державну незалежність України», а напис щиті «1920» замінити на «1918», і прибрати радянську символіку, замінивши п’ятиконечні зірки на тризуби», – зазначає Дмитро Бондаренко.

«Нашу ідею підтримав радник міністра освіти і науки пан Тарас Рондзістий, – додає Дмитро. – Ми поки що не подавали офіційну петицію в міськраду, але обов’язково це зробимо. Вивчаємо питання і готуємо звернення. Міськрада ж поки що ігнорує це питання, не зважаючи на дію законів про декомунізацію»

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа