Де щезли 16 беркутівців, заарештованих у підозрі розстрілу Небесної Сотні?

Центр Громадянських Свобод уже повідомляв раніше про інформаційні запити, які ми надіслали до МВС, СБУ та ГПУ з проханням прояснити озвучену керівниками МВС та СБУ інформацію про 16 підозрюваних у розстрілі Майдану беркутівців, які чи то були заарештовані (версія СБУ), чи то втекли до Криму (версія МВС). Нам тим часом відомо тільки про 3-х із них (один із цих трьох, до того ж, втік). Після ГПУ, яка у відповіді на наш запит розвела руками і відповіла, що нічого про це не знаєhttp://on.fb.me/1sSGg3k, ми отримали відповідь від МВС, у якій міністерство пропонує нам звернутися ГПУ (див. додаток). Ага 🙂

Нещодавно ми мали нагоду також поставити це питання особисто голові СБУ під час зустрічі з родинами Небесної Сотні. Валентин Наливайченко сказав у відповідь буквально наступне: “Служба безпеки і я особисто відповідав за те, щоб у березні-квітні затримати на доручення Генеральної прокуратури 16 особливо небезпечних співробітників “Беркуту”. Підрозділи служби виконали всі 16 затримань з ризиком для життя, із застосуванням усіх наявних на той час у Службі безпеки і технічних, і оперативних, а саме головне – силових засобів… Тому що затримувати таких правопорушників – величезний ризик і потрібна сила професіональна. Усі 16 були не просто затримані, а й доставлені до слідчих. Слідство на той час вела і ГПУ, і МВС. Я можу ще раз подати свій публічний звіт, можу поставити всі підписи. І ніяких проблем немає із тим щоб розсекретити імена тих людей, які затримувалися. Що сталося? Правильно ви наполягаєте, має кожен звітувати: де інформація, хто затримані та хто змінив міру запобіжного заходу.”

Цією можливістю (розсекретити імена затриманих) ми неодмінно скористаємося та надішлемо до СБУ відповідний запит, а також запити до МВС та ГПУ з проханням повідомити – ким та на якій підставі був обраний запобіжний захід для цих “особливо небезпечних” громадян, який дозволив їм втекти до Криму.

А тепер невелике пояснення: друзі, ми надсилаємо ці запити не для того, щоб впіймати когось із чиновників на перебільшенні власних заслуг. А тому що йдеться про принципову річ: ця історія показує – як відмазували та відмазують убивць Майдану. СБУ цих 16-х затримала, передала до рук ГПУ та МВС, а потім – провалля. За рік із дня завершення Майдану дали втекти всім, хто тільки міг втекти – від Януковича до рядових беркутівців. А тепер нам кажуть про “громадський контроль”. Так, саме час.

Трохи передісторії. Кілька тижнів тому ми надіслали до СБУ, ГПУ та МВС інформаційні запити щодо суперечності в даних, озвучених під час прес-конференцій керівництва відомств відносно розслідування масових розстрілів майданівців 20 лютого. Так, у брифінгу від 18 листопада 2014 року (bit.ly/11ub792, 5.00 – 5.30 хв.) голова СБУ Валентин Наливайченко каже про те, що МВС спільно з СБУ «було затримано і заарештовано 16-х офіцерів колишнього «Беркуту», найбільш небезпечних, тих людей, яких найбільше підозрювали в генеральній прокуратурі щодо пострілів у протестуючих на Майдані, в мирних людей, в нас із вами». Подальшу долю цих 16-х осіб Наливаченко не повідомив. Водночас, цього ж дня заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко провів брифінг (http://bit.ly/1yW5tI6), у ході якого заявив: «Ми знаємо повністю хто стріляв на Інститутській 20 числа. У вас у табличці вказано – це 16 осіб, котрі втекли з України – хто в Крим, хто в Росію.» Громадськості тим часом відомо про затримання та обрання запобіжного заходу тільки для трьох колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут»: командира спецроти Дмитра Садовника (який нині перебуває у розшуку), а також його підлеглих – Павла Аброськіна та Сергія Зінченка, які перебувають під вартою. До ГПУ, МВС та СБУ ми звернулися з дуже простими питаннями: то де ж решта 13 беркутівців? Хто вони? Їх імена? Чи вони затримані? Чи втекли? Що з ними? Першою відреагувала Генпрокуратура. Сенс відповіді ГПУ такий: “самі не знаємо”. Окрім Садовника, Аброськіна та Зінченка, “будь-які інші працівники спецпідрозділу міліції “Беркут” у кримінальних провадженнях за фактами вбивств чи замахів на вбивства учансиків акцій протесту слідчими ГПУ не затримувалися”, повідомляється у відповіді на інформаційний запит Центру Громадянських Свобод.

IMG_20141220_194704

Євромайдан SOS
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа