Через місяць у Москві розглядають справу українських політзеків Клиха і Карпюка

Апеляція вироку фігурантам справи УНА-УНСО Миколи Карпюка та Станіслава Клиха буде розглянута Верховним судом Росії 26 жовтня. Про це повідомили адвокати політзеків Докка Іцлаев і Марина Дубровіна. Початок слухань о 9:40.

Самі засуджені будуть брати участь в засіданні по відеозв’язку з СІЗО-1 в Грозному.

У ВС справа Карпюка і Клиха надійшла 20 вересня, а суддям матеріали передали 22-го.

Тим часом призначені на понеділок чергові слухання по другій справі Клиха – про образу прокурора – не відбулися. Як пояснила Дубровіна, причина була технічна: з моменту надходження справи УНА-УНСО до Верховного суду саме ця інстанція дає спецчастині СІЗО дозвіл на вивезення політзеків з ізолятора. Тим часом Заводський райсуд Грозного, де слухається друга справа Клиха, не встиг узгодити його доставку з Москвою і підсудного на засідання не привезли.

Тому, незважаючи на те що в цей раз на розгляд з’явився “потерпілий” – прокурор кримінально-судового відділу прокуратури Чечні Саламбек Юнусов, а також були доставлені приводом ряд свідків – приставів Верховного суду Чечні, – слухання відклали.

Дата нових слухань, сказала Дубровіна, стане відома у вівторок, 27 вересня.

Вирок у справі УНА-УНСО виніс 26 травня суддя ВС Чечні Вахіт Ісмаїлов на підставі вердикту присяжних. Лідер УНА-УНСО Карпюк отримав 22 з половиною роки, а київський журналіст і викладач Клих – 20 років суворого режиму. Політзеки були оголошені винними за повністю сфальсифікованими звинуваченнями в участі в першій і другій чеченських війнах. На ділі ні Карпюк, ні Клих до арешту навіть не бували в Чечні.

На слідстві в результаті тортур обидва обвинувачених зізналися. Однак на суді і той і інший політзеки заявили про свою невинність.

Звинувачення ґрунтувалося головним чином на свідченнях тяжкохворого рецидивіста Олександра Малофєєва, який відбуває тривалий термін за подвійне вбивство. При цьому на суді було доведено, що, заявивши про свою участь в чеченських війнах, Малофєєв обмовив себе, а насправді він також не бував в Чечні.

16 червня стало відомо, що Мін’юст України направляє до Росії запит про видачу Карпюка, а 23 червня – що такий же запит направлений щодо Клиха. Адвокат Іцлаев відзначав, що Карпюк при необхідності готовий подати Володимиру Путіну клопотання про помилування.

Пізніше влітку Клих звернувся з листом до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Він попросив прискорити переговори про обмін громадян країни, засуджених в Росії за сфабрикованими політичними справами.

Тим часом після тортур у Клиха почалися нервові зриви. Один з таких зривів у політзека стався 20 лютого під час слухань про продовження йому і Карпюк арешту. Коли прокурор Юнусов почав доводити необхідність подальшого утримання політзека в СІЗО, Клих почав перебивати чиновника лайками на його адресу.

Після цього проти політзеку сфабрикували справу за частиною 1 статті 297 російського КК (неповага до суду, що виразилося в образі учасників судового розгляду), яка передбачає до чотирьох місяців арешту. Суд у другій справі Клиха почався в серпні; його веде суддя Ахмед Імаєв. Оскільки на попереднє засідання 6 вересня не з’явилися ні “потерпілий”, ні свідки, за винятком Іцлаева, Дубровіна наполягла, щоб інших свідків до суду доставили приводом.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа