Більшість заяв Олександра Вілкула не відповідають дійсності

інфографіка(1)

Співголова Опозиційного блоку Олександр Вілкул оперує неправдивою інформацією у своїх публічних виступах. Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши останні виступи політика на телеканалі «Прямий» 4 жовтня та «Рада» 4 і 5 жовтня .

Для аналізу експерти відібрали декілька фактів, на які спирався О.Вілкул під час своїх виступів. З пяти проаналізованих заяв політика одна виявилась правдою, дві перебільшенням і ще дві – маніпуляцією.

«У виступах співголови «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула наші експерти зафіксували велику кількість неточностей, перебільшень. Окрім цього, деякі факти, якими нардеп оперував, виявилися маніпулятивними та такими, що не відповідають дійсності», – прокоментував результати дослідження голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

В рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Юлії Тимошенко, Володимира Гройсмана, Вадима Рабіновича, Міхеіла Саакашвілі, Артура Герасимова, Юрія Бойка, Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва, Сергія Капліна та Андрія Садового.

У 2014 році коаліція прийняла закон, що позбавив чорнобильців пільг. На підставі нашого подання до КС, там стоять всі підписи нашої фракції і мій, КС визнав цей закон неконституційним.

4 жовтня

Телеканал Рада

Перебільшення

Дійсно У 2014 році Верховною Радою України ухвалено закон, який стосувався пільг для чорнобильців. Проте закон скасовував (або обмежив) не всі пільги, у чорнобильців залишалася низка пільг і компенсацій. Пізніше Конституційний суд  визнав, що обмеження є неконституційним.

Сьогодні ще прийняли закони про те, що два канали відключають.

4 жовтня

Телеканал «Прямий»

Програма «Прямий ефір»

Перебільшення

Верховна Рада не ухвалювала законів щодо закриття телевізійних каналів. 4 жовтня 229 депутатів проголосували за Постанову, яка пропонує Раді національної безпеки і оборони ввести санкції проти компаній, які є власниками телеканалів «112 Україна» і NewsOne.

Із необхідних 226 голосів було 125 (голоси за зняття депутатської недоторканності з Сергія Дунаєва).

4 жовтня

Телеканал Рада

Правда

4 жовтня під час засідання Верховної Ради зняття недоторканності зі Сергія Дунаєва підтримали лише 125 парламентарів.

Залишили кримінальну відповідальність (у законопроекті про мову – ред.) – у вязницю можна потрапити. Нянечка у дитсадку щось сказала батькам на якомусь румунській, угорській, російській, чи доктор сказав пацієнту – одразу штраф. У найгіршому випадку – до вязниці можна.

4 жовтня

Телеканал Рада

Маніпуляція

В ухваленому у першому читанні законопроекті про державну мову дійсно передбачена кримінальна відповідальність в залежності від важкості порушення. Проте термін за гратами можна отримати за приниження державної мови.

Сьогоднішній мовний закон ухвалено всупереч європейським законам, хартіям (щодо прав нацменшин – ред.)

4 жовтня

Телеканал «Прямий»

Програма «Прямий ефір»

Маніпуляція

Прийнятий закон у першому читанні не має положень про мовні права нацменшини. Він покликаний регулювати питання виключно української мови, як державної. Права мов корінних народів нацменшин містяться у законі про нацменшини та Європейській хартії регіональних мов та мов нацменшин, які ухвалені і виконуються в Україні.

 

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа