Бійня на Римарській: хто організовував кривавий спектакль?

У Харкові Євромайдан розповсюджує такий опис подій навколо офісу “Просвіти”

У ніч з 14 на 15 березня в Харкові, на вулиці Римарській, відбувся бій. Чулися пістолетні і автоматні постріли, вибухи гранат, крики і стогони поранених. Іноземні журналісти знімали все це з найвигідніших ракурсів. Що ж відбулося в нашому рідному місті?
Ті, хто організував в ніч з 14 на 15 березня, безпрецедентну для Харкова бійню мали дві мети. Перша з них практично виконана: вони змогли зганьбити наше місто на весь світ і запустити по телеканалах картинку: на вулицях Харкова нібито йдуть бої, російськомовні харків’яни вбивають україномовних і навпаки. Вся історія Харкова спростовує ці наклепи, але кілька секунд зйомки знищують в очах мільйонів телеглядачів багатовікову репутацію нашого міста.
Друга мета організаторів «спектаклю» – залякати самих харків’ян. Мовляв, дивіться, ви – люди другого сорту, дикуни, ви вбиваєте один одного через якісь нісенітниці. Ця мета не буде досягнута ніколи. Давайте розберемося, хто з ким воював на вулиці Римарській.
Російські ЗМІ називають місце дії «Штабом правого сектору». Це — нахабна і підла брехня. У приміщенні на вулиці Римарська, 18 розташовувалася організація «Просвіта», що існує з дореволюційних (мається на увазі революція 1917 року) часів. Тут працювали гуртки для дітей, щотижня збиралися харківські поети і музиканти, артисти та краєзнавці, проводилися фестивалі, концерти, презентації книг. Ніяких офісів інших організацій в приміщеннях «Просвіти» не було.
Ми зв’язалися з керівництвом харківської «Просвіти» і дізналися таку подробицю: кілька днів тому їх приміщення було захоплене невідомими особами, про що «просвітяни» відразу ж повідомили в міліцію. Але правоохоронці… нічого не зробили, щоб вигнати загарбників з офісу. Співробітники « Просвіти » не могли потрапити на робочі місця. У своїй заяві правоохоронним органам, відправленому ще 10 березня, керівники « Просвіти» попереджають, що готується провокація, ймовірно, за участю ФСБ Російської Федерації. У загарбників офісу «Просвіти» харків’яни впізнали членів організації «Патріот України» та представників організації «Оплот», які не мали ніякого відношення ні до «Правому сектору», ні до Евромайдану.
«Патріот України» – харківська громадська організація, що виникла в 2006 році, лідером якої є харків’янин Андрій Білецький. З грудня 2011 Білецький був заарештований і перебував у місцях позбавлення волі до недавнього часу. Чим же займалася організація? 29 березня 2010 жителі П’ятихаток вийшли на вулиці, щоб протестувати проти вирубки частини лісопарку для будівництва Гольф-поля. Під час цього мітингу члени організації «Патріот України» спровокували бійку з місцевими жителями, що дало привід для підконтрольних меру Харкова Кернесу ЗМІ представити справу так, ніби фашисти прийшли протестувати проти будівництва спортивної споруди, а харків’яни їх нібито зупинили і побили. Тобто «Патріоти» діяли в зв’язці зі ЗМІ та на користь забудовника!
У 2006-2007 роках «Патріоти України» налагодили зв’язки з російськими націоналістичними організаціями. У 2010 році організація «Патріот України» нібито допомагає ТОВ «Тріолан» (яке пов’язують з мером Харкова Геннадієм Кернесом) заволодіти мережею кіосків по місту.
«Оплот» – харківська організація, створена в 2010 році. Керівник – Євген Жилін. Багато хто пам’ятає замах на Геннадія Кернеса біля готелю « Національ», коли спрацював нібито укріплений на верхівці ялинки вибуховий пристрій, але ніхто не постраждав. По Харкову тоді ходили анекдоти: ніхто в серйозність замаху не вірив. Але, працюючий у той час міліціонером Жилін, і ще один харків’янин, просиділи 3 роки в СІЗО за підозрою в цьому замаху. Потім їх відпустили. І відновили по службі.
Угруповання «Оплот » широко засвітилася в Харківських ЗМІ за недовгий час свого існування. Так, 12 листопада минулого року, було пограбовано ювелірний магазин, пострілом поранений охоронець, зловмисниками виявилися члени спортивного клубу… Підприємці вже кілька років скаржаться на те, що громадяни, зовнішньо невідмінні від членів організації «Оплот» «кошмарять» кіоски, кафе, беруть участь у рейдерських захопленнях приміщень.
Тепер давайте розглянемо сам «бій» на Римарській. Тим більше, його змогли зняти на відео не тільки постановники з російського ТБ, а й харків’яни. Впадає в очі, що група людей, як ні в чому не бувало, стоїть поряд з вікнами «Просвіти» (автори «фільму» не знали, що громадській організації належить все крило будівлі), але ж там нібито знаходяться озброєні люди! «Просвіта» розташована на першому поверсі будівлі, звідки немає виходу на дах. А на відео ми помічаємо, як хтось з даху кидає «коктейлі Молотова» на завчасно звільнену для цього спецефекту бруківку. Це «штурмуючі» кидають? Навіщо? Щоб потрапити «по своїх»? Місце вбивства однієї з жертв цієї провокації – вулиця Клочківська, воно розташоване на відстані півкілометра від просвітницького центру. Хто його там вбив?
Швидше за все, сценарій провокації був таким: іноземні замовники і постановники не стали розбиратися в деталях. Вибрали офіс в центрі міста, доручили псевдопатріотам його захопити, підготували сцену майбутнього побоїща. Для картинки запросили реально збройних диверсантів. Хлопці з автоматами спочатку постріляли зовні, потім – зсередини, пізніше – перебігли по дахах сараїв та гаражів на провулок Кравцова. С не характерним для харків’ян акцентом вони запитали у перехожих, куди веде ця вулиця (маючи на увазі провулок Кравцова) і побігли на Клочківську. Там ними був застрелений харків’янин – чи то випадковий перехожий, чи то хтось з їхніх же «прихильників».
Харків’яни! Нас хочуть спаплюжити на весь світ, залякати і зробити рабами. Давайте зруйнуємо всі ці плани і будемо заодно! Побачивши підозрілих особистостей, тим більше, збройних – сповіщайте сусідів, повідомляйте до правоохоронних органів.
Міліція : «102», Антитерористичний центр СБУ : 044-288-50-29, Телефон довіри Харківського СБУ: 700-34-50.
Тільки разом ми відстоїмо наше місто!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа