Австралійська діяспора оцінила перший тиждень урядування Зеленського

SUOAОгляд першого тижня президенства – виклики та можливості з другого тижня

(австралійська перспектива – або перспектива здалека)

Коли будь-хто обирається на високу посаду, всі мають до такої людини великі очікування.

Відповідно високопосадовцю треба мати власне бачення, виявляти свою позицію щодо будь-яких змін і реформ, які покращать поточний стан справ.

Обрання переважною більшістю приносить з собою адреналін і хвилювання. Поруч з тим, беручи на себе роль лідера потрібно розуміти:

– не варто починати історію із себе, перекреслюючи все, що було зроблено раніше;

– потрібно зробити свій позитивний внесок і потім залишити справи в кращому стані, ніж це було до тебе.

Із цією метою Союз українських організацій Австралії (СУОА), організація що обєднує українське організоване життя в Австралії, пропонує наступні коментарі стосовно першого тижня президентства Володимира Зеленського.

СУОА послала Президентові Зеленському повідомлення про визнання його перемоги, побажавши йому успіхів і стверджуючи, що волю народу слід поважати за будь-яких умов. Наша організація запропонувала Володимирові Зеленському свою підтримку:

  • у забезпеченні та дотриманні всіх політичних прав і свобод;
  • у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України;
  • визнаючи державний статус української мови;
  • у зміцненні досягнень декомунізації та українізації;
  • визнаючи, що Росія зараз виступає агресором і небезпечним ворогом;
  • на шляху до членства в Європейському Союзі й НАТО.

СУОА буде підтримувати всі ці та інші ініціативи, які будуть стимулювати зміцнення української державності, та національної ідентичності. Адже на всіх нас, як сказав Президент Зеленський, покладено обов’язок вносити вклад в розбудову сильної України.

Українська громада Австралії пишається тим, що перебуваючи на відстані 20 000 км, вона виступає частиною процесу державного будівництва на своїй історичній батьківщині. Ми вважаємо, що Президент Зеленський має чітко і однозначно висловити своє бачення поточних подій, також презентувати дорожню карту для всього терміну свого перебування на найвищій державній посаді.

Адже саме президентство – це не особиста, а громадська і політична справа. Мова йде про один з найважливіших владних інститутів країни. Тому для цілого українського суспільства важливо зрозуміти, кому він служить.

Промова на інавгурації минулого понеділка мала неоднозначну реакцію. Перша частина виступу, що закликає до єдності, відповідальності, зміни мислення, була важливою. Це був виклик до всього народу: “Ми разом мусимо нести відповідальність – незалежно від того, хто який паспорт має на руках”. Фактично всі 65 мільйонів українців були запрошені до участі в розбудові держави.

Друга частина виступу, з негативними коментарями на адресу попереднього керівництва державою, закликами до відставки Кабінету Міністрів та розпуску Парламенту, виглядала дещо різкою. Адже ці заклики та оцінки могли б бути висловлені пізніше, не обов’язково під час інавгураційної промови.

Протягом першого тижня ми були свідками:

  • деяких сумнівних призначень до керівництва Адміністрації Президента
  • закликів до змін виборчого законодавства, що насправді суперечили пізніше внесеному Президентом і відхиленому Верховною Радою законопроекту;
  • неправомірного з погляду конституційного права розпуску Парламенту;
  • незрозумілого під час війни заклик до референдуму про майбутні стосунки з Росією;
  • офіційної промови Президента на ІТ форумі російською мовою з такими ж неприйнятними лайливими висловами;

Це лише деякі з питань, що ніяк незаспокоїли багатьох українців у перший тиждень нової президентської каденції. Навпаки, вони відразу почали поляризувати націю.

Далі ми стали свідками:

  • петиції про відсторонення Президента (понад 50 000 підписантів протягом кількох днів;
  • петиції про відсторонення голови АП – знову понад 50,000 підписантів;
  • позов від народних депутатів до Конституційного суду;
  • розслідування про правомірність призначення голови АП.

Деякі питання, як-от про подвійне громадянство, потребують спеціального обговорення. Велику тривогу про можливість проросійського реваншу викликає факт повернення в Україну олігархів та функціонерів часів режиму Януковича.

Останніми роками Україна надихала багатьох у всьому світі з погляду боротьбою за демократичні цінності. Зокрема останні президентські вибори стали зразковими з погляду прозорості та дотримання законодавства.

Пане Президенте, звичайно, що ніколи не можна задовольнити всіх, але краще, щоб народ працювами з вами, а не проти Вас. Медовий місяць не риватиме дуже довго – Ви можете запитати про це у недавнього Президента Петра Порошенка.

65 000 000 українців всього світу в єдиному та стратегічному альянсі можуть зробити Україну великою державою та показати світові, як можна здійснити позитивні суспільні зміни.

Яскравим прикладом виступає реформа охорони здоров’я, яку здійснює д-р Уляна Супрун та її команда. Показово, що про зміну філософії мислення натякав у перший тиждень своєї роботи Президент Володимир Зеленський, а також заступник міністра охорони здоровя Станіслав Лінчевський, коли ми недавно приймали його в Австралії.

Бачимо прогрес в галузі освіти та науки – знова зміна у філософії.

Ми вважаємо, що всі українські політичні сили, представники уряду, громадянського суспільства повинні вчитися працювати по-новому. Гасло «Україна понад усе» має бути рушійним чинником реформ у державі.

Ми зобов’язані всім, хто боровся за незалежність і суверенітет України. Ми зобов’язані тим, хто пройшов через Помаранчеву революцію та Революцію Гідності. Ми зобов’язані сьогодні тим, хто на фронті, і кожному з понад 13 тисяч, які загинули під час війни з росіянами на Донбасі, і ветеранам, які повернулися живими.

Подальший розвиток української держави повинен спиратися на переконливі досягнення останніх пяти років. Не можна відступати ні кроку назад. Цінності, принципи, стандарти, правові норми, до яких прийшло українське суспільство і які були названі своєрідними червоними лініями, не можуть ставитися під сумнів. Тим більше, неможливим є повернення будь-ких російських впливів.

Дехто буде аргументувати, що вищезазначені твердження належать до політики старої школи. Ми стверджуємо, що вони є основою, на якій новий демократично обраний Президент і його Адміністрація повинні будувати сильну незалежну України.

Наша пропозиція: повторно перевірити дещо з першого тижня та відрегулювати, де це необхідно, протягом другого тижня.

Такий виважений підхід може допомогти очистити дорогу для успішного президентства, що запам’ятається не тільки новаторством, але й визнанням нашого минулого. Також повагою до прийнятих політичних цінностей, які дали новому Президентові можливість бути демократично обраним, щоб реалізувати власну візію України.

Стефан Романів

Голова

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа