Аваков: Ми готові патрулювати звільнені території, якщо РФ поверне нам кордон

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, українські правоохоронці готові патрулювати звільненні від бойовиків території Донбасу разом із представниками територіальних громад. Але це стане можливо в перспективі, коли Росія віддасть контроль над українським кордоном та сторони досягнуть всіх домовленостей.

Про це міністр заявив у коментарях ЗМІ, після завершення зустрічі лідерів країн у Парижі.

«Українська поліція зайде на звільнені від банд формувань території і готова патрулювати разом з представниками територіальних громад. Це буде дуже важкий перехідний період, але ми готові його пройти.  Це в планах, коли Росія поверне нам кордон. Але поки ми бачимо, що Путін не готовий до цього», – наголосив Арсен Аваков.

«Наша позиція дуже проста – спочатку безпека,  повернення військовополонених, а потім вибори і все інше.  Компроміс може бути – ми не за місяць візьмемо кордон,  а за два дні. У нас є 480 кілометрів  кордону захопленого Росією і ми будемо потихеньку, щодня повертати контроль над ним», – зазначив міністр.

Водночас, він додав, що у Петрівському та Золотому, де вже відвели війська та працюють поліція та Нацгвардія, безпекова ситуація не погіршилась.

Міністр сказав, що під час переговорів у Парижі, міжнародні партнери, зокрема, Ангела Меркель, з розумінням поставилися до ситуації в Україні та готові надалі підтримувати офіційний Київ.

Що стосується Кремля, то його представники поводили себе емоційно та не компетентно.

«У пана Суркова здали нерви, він там папери кинув на стіл і кричав: «ми так не домовлялися». Вони запропонували розводити і далі війська. Куди розводити? В Марїнці? Де кожен метр политий кров’ю. І відведення означає здачу наших позицій на кілометри. Чи в Широкіно, де ми стали так, щоб Маріуполь убезпечити? Це нісенітниця. Ми чітко дали зрозуміти, гуманітарні коридори – добре, бо людям треба дати можливість їздити без черг. В Луганській області немає жодного коридору, де може проїхати машина»,- підкреслив Арсен Аваков.

«Ми не збираємось бути домініоном Росії, на першому місці – українські інтереси. А далі, ми готові з повагою ставитись до всіх», – додав міністр.

Департамент комунікації МВС України

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа