Анонс: зустріч із найефективнішим диверсантом українсько-російської війни

12 липня 2017 р. о 11:00 в увідному залі головної експозиції Національного музею історії України у Другій світовій війні (вул. Лаврська, 27) відбудеться зустріч з людиною надзвичайної сили духу, патріотом Героєм України Володимиром Жемчуговим. Він народився на Луганщині, довгий час працював та проживав на території Грузії. Із початком російської агресії в Україні повернувся на Батьківщину.

З 28 грудня 2014 р. до 24 вересня 2015 р. провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об’єктів ворога та особового складу окупаційних військ на Сході України. 29 вересня 2015 р. під час виконання чергового бойового завдання був тяжко поранений – втратив кисті обох рук і зір, потрапив у полон. Тривалий час утримувався у Луганському СІЗО, де піддавався допитам контррозвідувальних органів проросійських бойовиків. Був звинувачений у підриві залізничних колій.

zhemchugov

Близько року дружина Володимира Олена Жемчугова зверталася до різних інстанцій – українських та міжнародних, щоб допомогли звільнити з полону чоловіка, який потребував негайної медичної допомоги. 17 вересня 2016 р. Володимир Жемчугов був звільнений із полону.

21 січня 2017 р. удостоєний звання Героя України. Нагорода вручена 22 січня 2017 р. під час урочистого заходу з нагоди Дня соборності України.

У ході зустрічі Володимир Жемчугов поділиться з учасниками заходу спогадами про пережите, а також передасть до музею особисті речі, які стануть частиною виставкового проекту «Український Схід».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа