Анонс: На Одещині відкриють перший меморіал воякам Армії УНР збудований руками волонтерів

Heroika-prozora-male

У суботу, 15 вересня 2018 року о 12:00 в місті Ананьєві, Одеської області відбудеться урочисте відкриття першого на Півдні України меморіалу воякам Армії Української Народної Республіки на місці квітневих боїв 1920 року між українським військом і російськими окупантами.

Військово-меморіальний комплекс увічнює серію переможних боїв, що відбулись 16-19 квітня 1920 р. в Ананьївському повіті Херсонської губернії під час Першого зимового походу Армії УНР.

Тоді, в результаті злагоджених дій ананьївських повстанців та підрозділів Армії УНР, українці заволоділи Ананьєвом та довколишніми селами, змусивши червоних залишити власні позиції.

Проект, реалізований благодійним фондом «Героїка», є наразі першим меморіальним комплексом на честь Армії УНР на території Одеської області і одним з найбільших в Україні. Волонтери за власний кошт створили площу, вимощену гранітною бруківкою. Посеред площі, на постаменті з каміння, встановили колону, увінчану збільшеною копією ордену Армії УНР Залізний Хрест «За Зимовий похід і бої». Цим орденом в українському війську відзначали учасників Першого Зимового походу, що тривав під командуванням генерал-полковника Михайла Омеляновича-Павленка тилами білих та червоних військ в період з 6 грудня 1919 року по 6 травня 1920 року.

З чотирьох сторін постамент пам’ятника обрамлений гранітними дошками з іменами козаків та старшин Армії УНР, які походять з Ананьївщини. Ці імена протягом кількох років волонтери встановлювали по архівних документах.

Урочистості, за участі представників влади, громадськості та ветеранів російсько-української війни відбудуться 15 вересня о 12:00. Меморіал розташований у південній частині Ананьєва, на перехресті вулиць Суворова та Одеської (в’їзд до міста дорогою Р71).

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа