Анонс. Акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і убитих українських журналістів

119598929_323016325785085_6072752060767770946_o

18 вересня о 17:00 журналісти та правозахисники зберуться на Майдані Незалежності у Києві, щоб вшанувати пам’ять Георгія Ґонґадзе та всіх загиблих в Україні журналістів.

Нагадаємо, 16 вересня виповнилось 20 років від дня викрадення та вбивства українського журналіста Георгія Ґонґадзе. Жорстокий злочин, а також опубліковані невдовзі так звані “плівки майора Мельниченка”, які дали підстави підозрювати у причетності до вбивства тодішнього Президента України Леоніда Кучми, збурили професійну спільноту та суспільство і спровокували масові протести, які згодом переросли в акцію “Україна без Кучми”. Та попри тиск громадянського суспільства і міжнародних організацій крапку в цій справі не поставлено.

Хоча виконавців злочину було названо та засуджено, замовників досі офіційно не встановлено. А один з виконавців, ексгенерал МВС Олексій Пукач, засуджений за статтею замовне вбивство до довічного ув’язнення, проте може вийти на свободу, якщо касаційний суд пом’якшить йому покарання. Адже в січні 2018 року суд уже перерахував йому відбутий термін позбавлення волі згідно з так званим “законом Савченко”. Розгляд касаційної скарги триває вже близько чотирьох років.

На жаль, смерть Ґонґадзе – не єдиний насильницький злочин проти журналістів. За роки незалежності в Україні було вбито майже 70 журналістів. Винуватці у більшості випадків – не названі.

Ми зберемось, щоб нагадати владі про необхідність ефективного і прозорого розслідування цих справ.

Джерело: Центр прав людини ZMINA

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа