Анонс: 22 серпня у Франції відкриють Алею Пилипа Коновала – єдиного українця-кавалера Хреста Вікторії

22 серпня у Франції відбудеться відкриття Меморіального комплексу, присвяченого Битві за висоту 70, в якій брав участь Пилип Коновал. Силами та коштом української громади Канади, там же буде відкрито Алею Коновала.

konoval
Пилип Коновал – український Герой часів Першої Світової війни

Для кожної держави важливо шанувати своїх Героїв. Вони – частина історії, “золотий фонд” нації, приклад та привід пишатись досягненнями, хоробрістю, незламністю.
Історії Героїв – це не рядки в книжках, які читають школярі за партами. Це живі приклади, що надихають сучасників на перемоги. Особливо в час війни, коли всередині кожного бореться природній інстинкт самозбереження з відчуттям обов’язку захищати свою домівку. Кожен приймає власне рішення. Не залишитись осторонь, оцінити свої можливості та робити внесок у перемогу над ворогом – це рішення свідомих громадян, вихованих на прикладах тих співвітчизників, які свого часу проявили героїзм та патріотизм.
konoval2
Сучасні Герої, народжені Революцією Гідності, анексією Криму, російсько-українською війною, стануть прикладом для наступного покоління. Ми ж повинні докладати зусиль, аби нікого з видатних українців не було забуто.
Капрал Пилип Коновал відомий світові як канадський герой і кавалер Хреста Вікторії. Учасник Першої світовій війни, боєць 47-го Батальйону Канадських Експедиційних Сил, що відрізнився особливою мужністю під час Битви за висоту 70 (Ленсі, Франція) 22-24 серпня 1914 року.
konoval4
А ще – він українець. Перший і єдиний українець, нагороджений найвищою військовою нагородою Великобританії – Хрестом Вікторії. Згідно з правилами, при зустрічі з кавалерами цього ордену британські королі повинні вітатися і віддавати їм честь першими. За що Пилип Коновал отримав цю відзнаку?
За інформацією, що подана у випуску “The London Gazette” за 23 листопада 1917 року: “За видатну відвагу та ініціативу під час командування відділенням під час наступу. Перед його відділенням стояло важке завдання зачистки бліндажів та кулеметних гнізд. Під його вправним командуванням відділення успішно придушило будь-який ворожий опір, завдавши ворогові значних втрат. В одному бліндажі він особисто заколов в рукопашному бою трьох ворогів та один атакував сімох інших у воронці, вбивши всіх сімох.

Під час наступу, кулемет на правому фланзі стримував просування, завдаючи відділенню значних втрат. Капрал Коновал кинувся вперед та ввірвався в дот, знищив кулеметну залогу та забрав кулемет із собою.

Наступного дня він знову самостійно атакував інше кулеметне гніздо, знищив залогу із трьох чоловік, кулемет та дот гранатами.

Цей унтер-офіцер самотужки знищив щонайменше шістнадцять ворогів, та доблесно бився протягом двох днів наступу аж до свого важкого поранення”.

konoval3

Складно оцінити ступінь об’єктивності та достовірності газетного матеріалу: чи дійсно факти відповідають дійсності, чи прикрашені патріотизмом і звитягою. Але, зрештою, це не має жодного значення. Важливо, що українець за національністю не ховався в окопах, чекаючи на близьку смерть чи сподіваючись на допомогу союзників. Попри відсутність наказу прориватись, Пилип Коновал взяв відповідальність на себе. Відчайдушність, хоробрість, віра у перемогу – ось те, що і сьогодні допомагає українським бійцям здійснювати унікальні воєнні операції, стримуючи натиск потужного ворога – Росії. Хто знає, можливо, їх надихає і постать Пилипа Коновала?..

konoval5

Лише завдяки українській громаді в Канаді, світ ідентифікує Коновала як українця, а не як солдата союзних військ, що “не має національності”. Там, у Канаді, історію Пилипа популяризують, акцентуючи увагу саме на приналежності до України. І ми тут, в Україні, також повинні заговорити про нього.

konoval6

Світове українство робить спільну справу. Ми разом – велика сила, і так було завжди. І в часи Коновала, коли саме Українсько-Канадський Легіон зібрав кошти, аби незаможний Герой отримав можливість відвідати Англію на запрошення Єлизавети ІІ з нагоди 100-ліття заснування Хреста Вікторії. І в часи російсько-української війни, сьогодні, коли саме українська громада Канади організовує велетенську волонтерську допомогу, лобіює інтереси України в парламенті і застосовує всі інструменти, аби наблизити перемогу.


 Більше про історію Пилипа Коновала, а також про сучасність і співпрацю українців тут і за кордоном, можна говорити довго.

25 серпня о 19:00 у м.Київ (вул. Ярославів Вал, 9) Ігор Козак, офіцер та дипломат ЗС Канади, НАТО, ООН, ОБСЄ (у відставці), військово-політичний експерт США і Канади, громадянин Канади українського походження, однин з ініціаторів канадського фонду “Приятелі Збройних Сил України”. Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації: http://vilnifound.org.ua/kozak

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа