Amnesty International закликала проводити операції на сході України відповідно до міжнародних стандартів щодо застосування сили

Всі українські правоохоронні і військові підрозділи, задіяні в операції з відновлення безпеки в східній Україні, повинні дотримуватися міжнародних стандартів щодо застосування сили та вогнепальної зброї, закликала AmnestyInternational.

Заклик організації послідував опублікованій заяві Міністерства внутрішніх справ України про «деблокацію і знищення трьох блокпостів» та «знищення трьох терористів» українськими силами безпеки, що намагаються відновити контроль над Слов’янськом, де владу захопила проросійська озброєна група.

“Міжнародні стандарти щодо використання сили та вогнепальної зброї чітко вказують, що співробітники правоохоронних органів повинні вдаватися до використання сили та вогнепальної зброї тільки в цілях самооборони при безпосередній загрозі смерті або серйозних травм. Вони повинні вичерпати інші ненасильницькі засоби до застосування смертоносного насильства, а застосування вогнепальної зброї завжди має бути останнім засобом. Коли застосування сили та вогнепальної зброї неминуче, вони повинні проявляти стриманість і прагнути звести до мінімуму шкоду і травми, та зберегти життя”, сказала Хеза МакГіл, дослідниця Amnesty International.

“Має бути проведене незалежне та неупереджене розслідування подій, що сьогодні привели до загибелі людей на контрольно-пропускних пунктах навколо Слов’янську. Якщо буде встановлено, що українські силовики порушили міжнародні стандарти, вони мають бути притягнуті до відповідальності. “

“Захоплення заручників озброєною групою та захоплення державних установ у Слов’янську та інших містах східної України є порушенням прав людини, але цьому має бути покладено краї без порушення прав людини з боку українських сил безпеки.”

Примітка для редакторів :

Згідно Основних принципів, коли застосування сили та вогнепальної зброї неминуче, співробітники правоохоронних органів зобов’язані:

(А ) виявляти стриманість у такому застосуванні сили і діяти виходячи з серйозності правопорушення і тієї законної мети, яка повинна бути досягнута;

(Б) звести до мінімуму шкоду і травми і охороняти людське життя ;

(С) забезпечити надання медичної та іншої допомоги будь-яким пораненим або постраждалим особам в найкоротші терміни ;

(Г) забезпечити, щоб родичі або близькі друзі поранених або постраждалих осіб були повідомлені в найкоротші момент .

У лютому 2014 року, Amnesty International випустила рекомендації для української влади щодо застосування сили правоохоронцями під час демонстрацій :

http://amnesty.org/en/library/info/EUR50/010/2014/en (звертайтеся за перекладом до прес-служби українського представництва)

Джерело: Прес-служба Amnesty International в Україні [email protected]

_________________________

Примітка від редакторів: на жаль, Amnesty International досі не повідомила, в якій мірі її рекомендації були враховані снайперами під час розстрілу Небесної Сотні

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа