Amnesty International про чергову низку репресій у Криму

Затримання одного з лідерів Меджлісу кримських татар є черговим з низки репресивних заходів де-факто влади Криму, спрямованих проти тих, хто не згоден з анексією півострову Росією, заявила Amnesty International.

«Разом із застосуванням російських репресивних законів, з кожним днем після анексії Криму де-факто влада робить життя все більш нестерпним для тих, хто насмілюється проявляти свої проукраїнські погляди», — сказала Тетяна Мазур, директор представництва Amnesty International в Україні.

Ахтема Чийгоса, активіста та одного з заступників голови Меджлісу, за повідомленням Слідчого комітету Росії було затримано за звинуваченням в організації «масових заворушень» минулого року. 26 лютого 2014 року прихильники і противники нової влади в Києві зібралися за межами будівлі кримського парламенту. Під час акції були поодинокі випадки застосування помірного насильства, але не було жодних ознак масових заворушень. Ахтем Чигойз був одним з тих, хто намагався допомогти міліції утримувати два натовпи подалі від один-одного. 

«Розпочавши кримінальне переслідування за вочевидь сфабрикованими звинуваченнями, місцева влада перейшла чергову межу. Арешт Ахтема Чийгоса є переконливою спробою змусити замовкнути критиків окупації Криму і послати сигнал іншим про наслідки проявів інакомислення в Криму», — сказала Мазур.

Члени кримськотатарської громади зазнали низки репресій після анексії півострова Росією в березні 2014 року. У липні де-факто влада Криму заборонила  главі Меджлісу Рефату Чубарову у в’їзді до Криму на п’ять років.

26 січня, російські силовики провели обшук незалежного кримськотатарського телеканалу ATR та, серед іншого, конфіскували обладнання з записами лютневих подій у Криму.

Джерело: Прес-служба Amnesty International в Україні [email protected]

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа