Американські спостерігачі оцінили українські вибори

ucca-blanc2

ucca-elect

Місія міжнародних спостерігачів за виборами (ММС) Українського Конґресового Комітету Америки (УККА), яка спостерігала за виборами в кожному регіону України, а також у дипломатичних представництвах у США, стверджує що Парламентські вибори 21 липня відповідали міжнародним стандартам вільних і чесних виборів, які точно відображають волю електорату.

Нашим основним ресурсом на парламентських виборах були короткострокові спостерігачі УККА, які оцінювали процес голосування у день виборів. Методологія спостереження за виборами, якою користувався кожний наш спостерігач, спрямована на досягнення загальної картини у день виборів в Україні. Після ознайомлення з унікальною електронною інформацією з анкет, які заповнювали спостерігачі УККА, вдалося скласти загальний профіль діяльності виборчих дільниць у всій країні та дипломатичних представництвах, і ми змогли зробити висновок на основі нашої колективної роботи. Під час відвідування 150 виборчих дільниць у день виборів, ММС УККА засвідчила такі незначні порушення: нездатність кількох ДВК відкрити виборчу дільницю о 8:00 ранку, як того вимагає Закон, і в кількох дільницях інформація для виборців була неправильною або неповною. І, як повідомлялося на всіх попередніх спостережних місіях УККА, фізичний доступ до виборчих дільниць залишається проблематичним. Спостерігачі УККА відзначили, що доступ до 13% виборчих дільниць був ускладненим.
Таким чином, незважаючи на незначні виявлені порушення, які не мають системного характеру, 32 зареєстрованих міжнародних спостерігача за виборами до Верховної ради України повідомили, що процес голосування було проведено мирним і демократичним шляхом і відповідно до міжнародних демократичних стандартiв – 93% наших спостерігачів оцінили вибори добре або дуже добре.
Більше того, хоча
лише 49,84% виборцiв взяли участь у голосуванні 21 липня, що значно менше за кількість виборців, які голосували під час нещодавніх президентських виборів (понад 62%), електорат України довів, що вони серйозно  ставляться до виконання свого громадянського обов’язку.
Дострокові парламентські вибори 2019 року стали важливим кроком у консолідації демократії в Україні. Враховуючи, що ці вибори відбувалися в складному політичному та безпековому середовищі, ЦВК доклала всіх зусиль для проведення виборів по всій країні. Через незаконну анексію Криму Російською Федерацією і військові дії, що тривають на Донбасі і підживлюються Росією, вибори не проводилися в деяких округах Донецької та Луганської областей, а також на незаконно окупованому Кримському півострові, УККА відзначає неупереджені та ефективні дії Центральної виборчої комісії України, якій вдалося мобілізуватися в такий короткий період часу та забезпечити проведення 21-го липня позачергових парламентських виборiв.
УККА підтримує український народ у його прагненні до демократичної, територіально цілісностої та об’єднаної України і бажає новообраному Парламенту відстоювати інтереси своїх громадян і провести ключові реформи для забезпечення її територіальної цілісності, зміцнення демократії, боротьби з вкоріненою корупцією та наближення України до Євроатлантичної спільноти.
І, нарешті, УККА висловлює щиру подяку своїм міжнародним спостерігачам за їх активну роботу на виборах – багато хто з них вже втретє цього року добровільно віддали свій час і власні кошти щоби бути членами нашої Місії зі спостереження за виборами – їх прихильність та відданість принципам демократії та Україні заслуговують на визнання і похвалу.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа