Американська торговельна палата назвала головну перешкоду для бізнесу в Україні

Гандер

Головною перешкодою для ведення бізнесу в Україні є відсутність верховенства права, вважають члени Американської торговельної палати в Україні.

Про це заявив її президент Енді Гандер під час онлайн-презентації результатів дослідження бізнес-клімату в Україні в період карантинних обмежень.

«Найбільшою, номер один, перешкодою є відсутність верховенства права, – сказав Гандер. – Так вважають 66% членів Американської торговельної палати в Україні, які взяли участь у дослідженні. Вони кажуть, що хочуть верховенства права для ведення бізнесу». Другою перешкодою члени палати назвали корупцію (54%), третьою – брак рішучої програми реформ (45%).

За словами президента Американської торговельної палати в Україні, у 37% учасників дослідження в період карантинних обмежень скоротилися доходи. Водночас у 40% – зросли. Близько 20% учасників скоротили штат співробітників. 56% фактично не скорочували працівників, а 24 % наростили цей показник, хоча здебільшого незначно.

За даними Гандера, близько половини членів палати сокорили інвестиції за цей період, водночас 19% збільшили їх.

За його словами, 60% учасників дослідження незадоволені тим, як держава підтримує бізнес, 1% – дуже задоволені, і 10% – певною мірою задоволені.

«Членів Американської торгової палати турбує неясність програми вакцинації в Україні, – сказав Гандер. – Ходять чутки, що уряд знову оголосить локдаун і продовжить ізоляцію».

За словами президента палати, її члени «просять уряд провести реальну і ефективну судову реформу, забезпечити верховенство права і справедливе правосуддя… По-друге, з точки зору відновлення економіки, уряд має захистити населення від ковіду». Це означає тестування, вакцинацію і ефективне лікування, сказав Гандер. Третім пунктом із того, що має зробити уряд для економічного відновлення, він назвав викорінення корупції. Далі йдуть питання податкової політики, співпраці з МВФ, захисту права власності тощо.

Щодо прогнозів на 2021 рік, то лише 9% учасників дослідження очікують подальшого зниження доходів, близько 60% сподіваються на зростання.12% очікують скорочення персоналу, 32% планують збільшення кількості працівників.

«Ми поставили запитання, хто може найкращим чином залучити прямі іноземні інвестиції в Україну у 2021 році, – сказав Гандер. – Президент – людина, яка відстоює судову реформу в уряді та парламенті. Ділове співтовариство і, що важливо, компанії, які вже є в Україні. Ми найкращі інвестори».

Щодо майбутнього, то 2% членів Американської торгової палати в Україні налаштовані оптимістично, 43% – обережно оптимістично, 35% – нейтрально, 20% песимістично.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа