Активісти вимагають залучити їх до розгляду справи по е-декларуванню

Сьогодні, 31 травня, Конституційний Суд України прийняв рішення розглядати справу щодо неконституційності ряду положень Закону «Про запобігання корупції» в частині системи електронного декларування у формі усного слухання. З відповідним поданням 30 грудня 2015 року до КСУ звернулись 48 народних депутатів, переважна більшість з яких – представники «Опозиційного блоку».

IMG_3547

З самого ранку представники коаліції «Декларації під контролем» під стінами КСУ провели акцію з вимогою провести розгляд справи у формі усного слухання та залучити громадських експертів до розгляду цього провадження. В учасників акції були заклеєні роти, що символізувало намагання влади всілякими способами не дати суспільству висловити свою позицію.

Під час заходу учасники акції також передали заяви про долучення до розгляду провадження у якості експертів. На думку представників Коаліції, це сприятиме повному, об’єктивному та всесторонньому розгляду подання, оскільки вони є експертами в сфері антикорупційного права та мають власну фахову позицію з питань, що висвітлювались скаржниками у поданні.

Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет» Олександра Дрік наголосила: «48 депутатів, які заявляють про неконституційність закону, в основному депутати «Опозиційного блоку», тобто колишні регіонали, мають проблеми зі своїми власними деклараціями». Вона також нагадала, що третина чинного складу суду – ті самі люди, які допомогли Януковичу узурпувати владу. За її словами, від того, чи зможе суспільство  захистити електронне декларування в Конституційному суді залежить чи відбуватиметься очищення влади в Україні.

На акції активісти тримали плакати: «КСУ проти розгляду безвізового режиму?», «Вимога – публічний розгляд!», «Freee-declaration!».

Нагадаємо, що 15 березня 2016 Верховна Рада України ухвалила законопроект, який дозволяє запустити систему електронного декларування. На цю систему до Конституційного Суду України поскаржились 48 народних депутатів. В поданні, зокрема, зазначається, що положення Закону порушують конституційні принципи верховенства права, правової визначеності, законності, індивідуальної відповідальності, заборони втручання в особисте життя та конфіденційної інформації. 


З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа