75-ти річчя УПА відзначають школярі Київщини

Вже втретє в Україні як державне свято відзначатиметься День захисника України. Увібравши в себе традиційні для українців: Свято Покрови, День Українського козацтва, День створення Української Повстанської Армії, особливістю цього року є 75-та річниця УПА.

Нажаль відзначати таку дуже важливу в історії українського народу подію доводиться в умовах, коли українцям знов треба боронитися на всі фронти. Від російського агресора, що не терпить існування українців в жодній формі крім «малороси» або «хохли». І від начебто друзів, але мусимо захищати: мову від мадярів, національних героїв від поляків. За таких обставин розуміння ролі УПА для українців визріває само по собі.

Попри необхідність найвищими держаними чинниками безмежно толерувати «новітніх братів по ЄС» і здійснювати перед ними політичні реверанси у вигляді відзначення ювілею УПА у відносно латентній формі, треба віддати належне діяльності Українського інституту національної пам’яті щодо організації та проведення цілої низки заходів, присвячених діяльності УПА у Другій світовій війні. Особливою уваги заслуговує ініціатива Інституту, яка була підтримана Міністерством освіти і науки України, а саме: у вересні було надіслано в усі навчальні заклади України «Методичні рекомендації до відзначення Дня захисника України, присвяченого 75-річчю від початку формування Української повстанської армії».

Керуючись інформацією соціологічної групи «Рейтинг» про те, що «…59% опитаних підтримують ідею встановлення державного свята Дня захисника України 14 жовтня, майже така сама кількість (56%) – не підтримують ідею скасування святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, відомого як День Радянської армії і Військово-морського флоту…», цікаво було знати, як будуть реалізовані надані рекомендації на місцях, зокрема в школах України. Ми очікуємо від небайдужих українців відповідні повідомлення і в свою чергу надаємо інформацію, як відбулося святкування Дня захисника України в одній зі шкіл Київщини, на яке був запрошений директор Центру Національного Відродження Тарас Рондзістий.

Ця подія сталася 12 жовтня у Кучаківській ЗОШ І-ІІІ ступенів імені гетьмана Івана Сулими у форматі ІІІ обласної історико-краєзнавчої конференції «Київщина козацька» за участі 130 учнів шкіл Київської області – переможців районних та міських етапів. Конференція є традиційною, проводиться з ініціативи відділу спортивного туризму і краєзнавства Комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» та за сприяння відділу освіти Бориспільської райдержадміністрації.

Цього року конференція була присвячена до Дня Захисника України та 75-ї річниці створення Української Повстанської Армії. Її учасники презентували дослідження за різними напрямами експедиції «Київщина козацька». Були представлені теми: «Тема козацтва в українській народній творчості», «Козацькими шляхами Київщини», «Козацькому роду – нема переводу» тощо.

rondz_html_ccd6694c

Учасники досліджували історію козацтва на території Київщини (побут, традиції та військове мистецтво, життєвий і бойовий шлях видатних козаків та гетьманів тощо), вивчали роль козацтва у творенні української державності. Юні краєзнавці збирали інформацію про історію створення, розвитку і діяльності дитячо-юнацьких, молодіжних організацій – осередків козацько-лицарського виховання у Київській області, про їх роль та значення у патріотичному та громадянському вихованні, збереженні та популяризації спадщини українського козацтва.

rondz_html_2e777cc5

Та на тлі чисельних робіт, присвячених українському козацтву, треба особливо відзначити дві праці, автори яких спробували висвітлити тему Української Повстанської Армії: вихованець гуртка «Історичне краєзнавство» Центру творчості дітей та юнацтва Київщини Богдан Шейхолесламі у своїй роботі «УПА: маленька армія, яка змінила великі процеси» і вихованка гуртка «Історичне краєзнавство» Сквірського районного центру дитячої та юнацької творчості Євстєгнєєва Марина, яка свою роботу присвятила учасниці націоналістичного підпілля Людмилі Фої під назвою «Квітка у червоному пеклі», і в рамках якої відбулися поїздки на батьківщину підпільниці і розвідка щодо окремих періодів в її житті.

rondz_html_1d5935ce

Відвагу дослідників цього складного періоду боротьби українців за свою незалежність відзначив Тарас Рондзістий, який сказав, що «Сьогодні тема українського козацтва єднає українців. Впевнений, завдяки української молоді, найсміливіші з яких сьогодні беруться за складні теми участі українців у Другій світовій війні і правдивого висвітлення учасників націоналістичного руху, дуже швидко боротьба Української Повстанської Армії стане не менш об’єднавчою ідеєю ніж феномен українського козацтва».

rondz_html_2189f658

На згадку про участь у конференції і для полегшення праці пошуковцям Київщини, і зокрема Кучаківської школи, Тарасом Рондзістим були передані книжки з різної тематики: історичної, політичної, військової тощо.

Під час конференції виступаючими багато добрих слів було сказано на адресу такої цікавої форми роботи з національно-патріотичного виховання, як військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»). Також з нагоди Дня українського козацтва відбулося посвячення маленьких школярів в козачата.

rondz_html_2f957131

Отже вітаємо організаторів і учасників ІІІ обласної історико-краєзнавчої конференції «Київщина козацька» з успішним відзначенням державного свята, а всіх українців зі святом Захисника України. Бажаємо усім миру, миру здобутого внаслідок нашої перемоги. Впевнені, що ми відстоїмо незалежність і збережемо націю. Гарантом цього є наші вояки захисники України. Наша щира шана живим і вічна пам’ять полеглим!

УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа