75 років тому 1 вересня почалася Друга світова війна. Пам’ятні заходи у Києві

Киян закликають згадати цю дату та вшанувати полеглих на фронтах Другої світової о 19:00 біля Меморіалу Вічної Слави. Тільки там, де пам’ятають загиблих, є ті, хто захищає живих — говорять в Українському інституту національної пам’яті.  

 75 років тому, 1 вересня 1939 року, розпочалася Друга світова війна. Український інститут національної пам’яті закликає українців вшанувати загиблих у найкривавішій трагедії людства та принести квіти і свічки до місць пам’яті за полеглими у Другій світовій війні: “Тільки там, де пам’ятають загиблих, є ті, хто захищає живих”.

 “Через тиждень після підписання договору про ненапад із СРСР (так званого пакту Ріббентропа-Молотова), 1 вересня 1939 року нацистська Німеччина вторглася на територію Польської держави (до складу якої входили західноукраїнські замлі), розпочавши Другу світову війну. 17 вересня 1939 року у війну на боці нацистського агресора вступив СРСР. Україна з перших днів опинилися в епіцентрі бойових дій. Ми маємо знати, що для нас українців Друга світова почалася саме 1 вересня 1939 і вже в перший день серед її жертв були наші земляки”, — пояснює директор Українського інституту національної пам’яті к.і.н. Володимир В’ятрович.

 Кияни збираються 1 вересня о 19.00 біля Меморіалу Вічної Слави (площа Слави).

У Львові зупинять транспорт на одну хвилину у пам’ять про жертви бомбардування 1 вересня 1939 року. Тоді об 11.30 на Львів впали перші бомби.

Нагадаємо, що Український інститут національної пам’яті розробив методичні матеріали про початок Другої світової війни, які містять історичну довідку, головні міфи про початок війни та їх наукове спростування, а також зручний для медіа перелік українських науковців-спеціалістів з історії війни.

Прес-секретар УІНП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа