7 березня у Києві – міжнародна акція “Free Markiv”

freeMarkiv-Kyiv

7 березня 2018 року о 10:00 у м.Києві відбудеться український етап міжнародної акції на підтримку бійця Національної гвардії Віталія Марківа, який утримується у в’язниці в Італії за звинуваченням у загибелі журналіста Андреа Роккеллі в зоні АТО.

Громадські активісти, побратими Віталія з батальйону імені генерала Кульчицького, ветерани російсько-української війни пройдуть ходою від Стели Незалежності (початок о 10:00) до посольства Італії в Україні, вимагаючи чесного суду для Віталія Марківа.

Головна вимога до італійського правосуддя – приділити максимальну увагу справі Марківа, а таокж сприяти якнайшвидшій зміні запобіжного заходу на більш м’який, не пов’язаний з триманням під вартою. Адже не зважаючи на відсутність жодного об’єктивного доказу вини Віталія Марківа, він вже 8 місяців перебуває у в’язниці.

Акція є міжнародною і відбувається по всьому світу: в Іспанії, Франції, Італії, Великій Британії, Португалії, Угорщині, Греції, США, Австралії та інших державах. Мета акції – заклик до італійського правосуддя провести неупереджене розслідування справи Віталія Марківа, а також привернення уваги міжнародної спільноти до факту порушення громадянських прав, відмови італійських органів слідства від співпраці з українськими правоохоронцями.

Довідка:

Навесні 2014 року громадянин України Віталій Марків добровільно вступив до лав Національної гвардії України у складі батальйону оперативного призначення ім.Кульчицького та протистояв озброєним бандам сепаратистів в околицях міста Слов’янськ Донецької області.

25 травня 2014 року під Слов’янськом поблизу залізничного переїзду в с. Андріївці, під час мінометного обстрілу загинули двоє журналістів – громадянин Італії Андреа Роккеллі (фотокореспондент) і громадянин РФ Андрій Миронов.

30 червня 2017 року в Італії був заарештований Віталій Марків за абсурдними звинуваченнями у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі. Усі звинувачення проти Віталія Марківа базуються лише на інтерпретації  італійською журналісткою короткої телефонної розмови між Віталієм та іншим італійським журналістом, в якій нацгвадієць, перебуваючи в зоні бойових дій, намагається попередити свого друга-журналіста про небезпеку перебування на цій території, оскільки мають місце постійні збройні сутички та обстріли.

На адресу компетентних органів Італії було направлено листи Генеральної прокуратури, Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ України про готовність надати всебічне сприяння у розслідуванні кримінального провадження щодо Марківа та загибелі Роккеллі та виконати спільно з італійськими слідчими органами необхідний огляд місцевості та допитати свідків, вказаних підозрюваним. Італійські слідчі органи повністю проігнорували пропозицію правоохоронних органів України щодо співпраці у розслідуванні.

freeMarkiv-KyivMain


Міжнародна акція #FreeMarkiv також відбудеться: 5 березня – у Лондоні (Велика Бртианія), 8 березня – у Римі (Італія), Парижі (Франція), Лісабоні (Португалія), 9 березня – у Мадриді (Іспанія).

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа