5 цифрових інструментів для контролю за пандемією

Третя хвиля пандемії COVID-19 в самому розпалі. Заповненість лікарень по всій Україні близька до 100%, в деяких навіть перевищує цю позначну. У цих умовах важливо мати доступ до перевіреної та актуальної інформації про епідемію.

ТОП-5 діджитал сервісів:

  1. Дашборди Національної служби здоров’я України — первинне джерело будь-якої інформації про пандемію коронавірусу. Дані сюди потрапляють напряму з електронної системи охорони здоров’я (e-health).
    З них можна виділити:
    Дашборд по епідемічній ситуації з COVID-19 – інформація не лише про кількість хворих, але і їхній розподіл за віком, статтю, наявністю супутніх хвороб, тощо. Також на борді є наочні візуалізації динаміки захворюваності.
    Дашборд по вакцинації – містить детальну інформацію про кількість вакцинованих за регіонами, статевою та віковою ознакою, тощо.

  1. Карта коронавірусних закупівель дозволяє перевірити, скільки товарів — масок, кисневих концентраторів купила ваша лікарня для протидії COVID-19. Карта оновлюється в режимі реального часу завдяки інформації з системи Prozorro. У разі, якщо користувач стикнувся з вимогою купити ліки за власні кошти, якими лікарня повністю забезпечена — він може залишити повідомлення про корупцію. Інструмент створений громадською організацією “Антикорупційний штаб”.

  1. Prozorro COVID-19 — інструмент для аналізу та візуалізації даних про коронавірусні закупівлі. З його допомогою можна дослідити закупівлі за регіоном, місяцем, за певними групами товарів і навіть за конкретним замовником чи постачальником. Створений командою проєкту Dozorro.

  1. Чат-бот “Медсестра Іванка” — чат-бот, за допомогою якого користувач може підписатися на власну лікарню та отримувати сповіщення про товари, які вона закуповує. Також через бот можна дізнатися актуальну статистику по захворюваності на COVID-19 у своєму регіоні та залишити скаргу на корупцію в медичній галузі. Бот працює в Телеграм, Вайбер та Фейсбук Месенджері. Створений ГО “Антикорупційний штаб”.

  1. Контроль COVID-витрат — представлені дані про видатки з державного та місцевого бюджетів на протидію пандемії у 2020 році. Інструмент створений ГО “Statewatch”.

anticorrupt

 

Команда Антикорупційного штабу

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа