Світовий Конґрес Українців вирішив співпрацювати з Президентом Зеленським

Базований в Сполучених Штатах часопис “Час і Події” опублікував ставлення нового керівництва Світового Конґресу Українців до нового Президента України. Загальна настанова – співпрацювати для добра України. докладніше – в тексті нижче. Автор: Віктор Рибаченко

Відомо, що українська діаспора значною мірою підтримала на минулих виборах Петра Порошенка. Хоча й Володимир Зеленський отримав чимало голосів.

Тому неабиякий інтерес становила і становить позиція Світового Конгресу Українців стосовно новообраного президента України В. Зеленського.

І позицію цю прояснив очільник СКУ Павло Грод у своєму інтерв’ю київській російськомовній газеті «Сегодня».

Перша фраза Павла Грода мене здивувала і потішила: «Світове українство пишається цією інавгурацією».

Вона, ця коротка, але ємна фраза, розвіяла сумніви, поставила крапку над «і» у питанні офіційно визначеного ставлення найавторитетнішої організації світового українства до новообраного президента України В. Зеленського уже з першого дня його вступу на посаду – дня інавгурації.

«Я дуже задоволений тим, – наголосив очільник СКУ – що президент Зеленський на початку своєї промови згадав про український народ і повторив гасло Світового Конгресу Українців: «Будемо українцями, де б ми не жили!».

Тому я дуже задоволений – ще раз повторив Павло Грод – тим, що президент закликав українців до повернення на Батьківщину».

grod&ZeПрезидент СКУ Павло Ґрод вітає Зеленського з інавґурацією

Далі пан Павло розповів, як вони з президентом Зеленським обговорювали проблему повернення українців у практичному аспекті – якою має бути стратегія такого повернення, як можна будувати план дій, які умови потрібні для того, щоб повернення, принаймні, почалося і, тим більше, продовжувалось би.

Голова СКУ запевнив: «Діаспора готова співпрацювати з президентом України, який буде захищати інтереси України».

Відчувши, що цей вислів звучить надто обережно і не конкретно, Павло Грод додав: «Усі головні тези, які я почув від президента і в парламенті, і на зустрічі і на прийомі – а саме безпека України, протидія російській агресії, реформи, міжнародна підтримка для України, повернення українців – усі ці меседжі і головні гасла ми дуже підтримуємо і, я сподіваюся, будемо тісно співпрацювати з президентом».

П. Грод виокремив один із ключових елементів стратегії співробітництва – це вирішення питання подвійного громадянства.

Якщо це вдасться, то українці, які на сьогодні вже мають громадянство США, Канади, країн Південної Америки, Австралії, європейських країн зможуть отримувати громадянство України, не втрачаючи свого попереднього.

Ставши повноправними громадянами України, ці українці, за виразом пана Грода, зможуть вкладати свій час і свою любов в Україну.

Павло Грод пояснив своє бачення тієї користі, яку може принести подвійне громадянство закордонним українцям: «Це спосіб брати на себе урядові посади, йти на державну службу».

Подумавши, він визначив стратегію Світового Конгресу Українців одним словом: «Повернення!».

І конкретизував: «Це і законодавча база, це і системна робота з нашою діаспорою, щоб молодь приїздила вчитися в Україну, щоб були програми для стажування».

Ділячись досвідом роботи СКУ в різних країнах зі закордонними українцями, Павло Грод поінформував: «Ми створили програми стажування для українців у діаспорі – це і в парламентах, і в університетах, але тепер настав час, щоб творити стажування для наших, щоб вони сюди повертались, і щоб вони або в парламенті працювали, або в бізнесі і в неурядових організаціях».

skuuПредставники СКУ на зустрічі з Зеленським зліва: С. Касянчук, А. Футей та П. Ґрод

Журналісти запитали Павла Грода про стимули – чим привернути закордонних українців повернутися, чим стимулювати?

На що очільник СКУ відповів, що стимули бувають різними, і залежить це від стадії життя людини. Наприклад, ті українці, які вже завершили активну стадію життя, зробили кар’єру, відпрацювали своє, щоб заробити там, за кордоном, пенсію. А сили ще є.

Тож хтось із них захоче віддати частку своїх сил Україні: «Вони вже відбулися, діти виросли, і вони готові повернутися в Україну і щось тут будувати – в політиці, бізнесі, культурі, гуманітарній сфері».

У співпраці з президентом В. Зеленським СКУ готовий створювати програми, щоб закордонним українцям було легко повертатися в Україну і легко бути, жити тут.

Будуть створюватися й умови для бізнесу – наприклад, такі прості речі, як відкриття банківських рахунків.

І Павло Грод завершив на оптимістичній ноті: «Багато речей ми повинні змінити. І я дуже радий, що президент В. Зеленський та його команда до цього відкриті і готові з нами співпрацювати як зі Світовим Конгресом Українців».

І з видимим задоволенням констатував: «Ми маємо главу держави, якого ми обрали такою великою кількістю голосів».

Що ж, наш часопис також висловлює задоволення від того, що порозуміння і бажання плідно співпрацювати в інтересах України виникли одразу ж, в перший день спілкування очільника СКУ Павла Грода і президента України Володимира Зеленського. Дай Боже, щоб усе задумане збулося!

А ми будемо відслідковувати кроки співпраці і повідомляти про них нашим читачам.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа