Що дивитись старшокласникам Полтавщини під час карантину: Інститут нацпам’яті пропонує проєкт «Відеоісторія»

Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту  національної пам’яті (УІНП) продовжує оприлюднювати короткі відеофільми-лекції з проєкту УІНП «Відеоісторія». Вони призначені для поглиблення вивчення окремих тем на уроках історії. У попередньому матеріалі ми подали відеолекцію  «Як творилася держава? Українська революція 1917-21 років». https://ukrpohliad.org/news/proyekt-videoistoriya-pid-chas-karantynu-i-pidgotovky-do-zno-starshoklasnykam-poltavshhyny-proponuyut-lektsiyu-pro-revolyutsiyu-1917-21rr.html Сьогодні ж пропонуємо нові відеоматеріали

Лекція «За що боролася Українська Повстанська Армія?»

має хронометраж – 13.26 хв. , її створено за матеріалами проєкту «УПА – відповідь нескореного народу». Використано світлини архівів Служби безпеки України та Центру досліджень визвольного руху та реконструкцію боїв з фільму Тараса Химича «Хроніка УПА». Науковий консультант-співробітник УІНП Максим Майоров.

Лекція «Чому голодомор став можливим»

розповідає про політику окупаційного російсько-комуністичного режиму, зокрема Сталіна, яка призвела до Голодомору та про причини, які зумовили цей злочин проти людства. Оповідач: Оксана Полтавець, хронометраж – 19 хв. Відеоматеріал покликаний поглибити знання в учнівської молоді про геноцид Українського народу, його причини, перебіг і наслідки; акцентувати на тому, що Голодомор 1932 – 1933 років був наслідком не стихійного лиха, а спланованих системних заходів тоталітарного комуністичного режиму; сприяти розвитку всіх видів інтелекту (академічному, практичному, креативному, емоційному й соціальному) як головної умови всебічного розвитку особистості, її самореалізації як громадянина України.

Фільми створені у співпраці з продакшн-студією «Диваки». Методичний супровід проєкту здійснили співробітниці УІНП Ганна Байкеніч і Олена Охрімчук. «Ми брали дискусійні теми і намагалися донести їх популярно до учнів. У кожному фільмі є відомі спікери-історики, використані історичні фото та кінохроніка. Все це дає можливість зануритися в атмосферу тих часів і по-новому відчути і переосмислити ті події. Ми свідомо не даємо глядачам однозначної відповіді на запитання. Наше завдання – спровокувати дискусію, розвивати критичне мислення», – розповіла Олена Охрімчук. 

«Проєкт розрахований передусім на старшокласників, але ми сподіваємося, що він викличе інтерес у всіх, хто цікавиться історією. Ми намагалися закласти не просто сухі факти і далекі від дітей сенси. Ми намагалися викликати емоції, зачепити їх, змусити думати і робити висновки», – додала  Ганна Байкєніч.

«Лекції розміщено на каналі Youtube у вільному доступі, тож кожен вчитель зможе вільно використовувати наш контент під час он-лайн уроків в умовах карантину», – зазначив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.  

Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа