Відкритий лист до сенатора США Джона Мак-Кейна*)

Святослав Караванський

Чи міг би президент Рузвельт схвалити окупацію Чехословаччини Адольфом Гітлером?

Сьогодні це питання турбує американців: Д. Трамп – кандидат на президента США від республіканців висловлює бажання схвалити окупацію українського Криму, і не тільки, кремлівським Гітлером.

Дорогий сенаторе! У разі перемоги Трампа станеться подія, яка поведе за собою занепад демократичних цінностей і торжество Гітлерів та Сталінів.

Демократична держава не може помагати Гітлерам нищити молоді демократґичні нації, перешкоджати демократизації світу.

Ви не раз були в Україні: під час революції Майдану і після неї. Ви бачили, що люди прагнуть демократії, стоять за демократію і готові битися за неї з Гітлерами всіх мастей.

Праця республіканців, почавши від «Тижня поневолених народів» і скінчивши поваленням Берлінської (вірніше Московської) стіни й розпадом імперії зла, має піти на марне, лишитися без наслідків. Цього хоче Д. Трамп.

Якщо його не спинити, результати будуть невтішні.

Партія республіканців планує хибний крок, який може послабити демократію у світі на століття. Демократи з крови й кости мають діяти.

Україна, і не тільки, має стати жертвою нерозумних фантазій Д. Трампа. Майбутня жертва має один вихід: давати поради тим, хто може спиниити згубний хід історії.

Давач порад може помилятися. Але Ви маєте час розглянути всі поради і вибрати те, що на Вашу думку найдійовитіше.

У світі, як свідчить історія, нема безнадійних обставин. Згадаймо Жанну Де-Арк, Диво на Вислі, Арабську весну. З найскладнішої халепи завжди є вихід.

Ті республіканці, які не згодні з фантазіями Д. Трампа, мусять зробити демарш, здатний вплинути на електорат.

Американці мають вибір: обрати Трампа і зупинити демократизацію світу або обрати кандидата демократичної партії, яка нині стоїть в обороні демократичних цінностей, зокрема, в обороні верховенства міжнароднього права у міжнародніх стосунках.

Свого часу, бувши демократом, Р. Рейґан перйшов від демократів до республіканців, які на той час послідовно опонували імперії зла

Сьогодні обставини змінилися. Республіканці відійшли від політики, яку вели продовж ХХ ст. А демократи послідовно стоять за демокраричні цінності. Тому сьогодні варто повторити хід Р. Рейґана, тільки на цей раз треба перейти з партіїї республіканців до партії демократів.

Такий хід може врятувати світ від торжества Гітлерів.

*) Зберігаємо правопис автора.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа