Трагедія в Азовському морі: продовження

35.jpg

Історія із зіткненням 17 липня в Азовському морі українського рибальськогочовна і катера берегової охорони прикордонної служби Росії, в результаті якого загинули четверо громадян України, а одного було врятовано, триває. Позиція російських прикордонників незмінна: діяли законно, зброю не застосовували. Українські прикордонники стверджують, що українські рибалки рибалили на законних підставах, з порту Маріуполя вийшли з усіма необхідними документами. Як опинилися поблизу російського узбережжя і чи займалися там виловом риби, поки невідомо. Разом з тим, рибалки не могли перетнути кордони РФ, бо в Азовському морі їх як таких не існує. Порушити кордони вони могли, лише причаливши на території РФ.

За фактом зіткнення суден Головне військове слідче управління слідчого комітету Росії по Південному військовому округу порушило кримінальну справу за статтею «Порушення правил кораблеводіння», якою передбачається до семи років позбавлення волі. Проти українського рибалки, 49-річного Олександра Федоровича, який вижив, порушили кримінальну справу за статтею «Незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів», санкція якої передбачає штраф до 125 тисяч гривень або до 2 років позбавлення волі.

Детальніше про трагедію розповів сам Олександр Федорович, поспілкувавшись спочатку зі своєю дружиною, а пізніше – і з українськими журналістами. За його словами, російські прикордонними були без форми, в шортах та майках, без попередження обстріляли рибальський човен автоматним вогнем, двічі підрізали, а на третій раз обійшли і таранили у лоб. А пізніше, піднявши на борт Федоровича, відмовилися витягати інших потерпілих, які ще могли бути живими. Відбувшись фразою, що «здзвонилися» з МНС, які й прибудуть на пошуки.

Чоловік провів два тижні у лікарні міста Єйська, з пробитими легенями і 5 зламаними ребрами. Провели дві операції (оскільки перша виявилася невдалою). За словами дружини, один день у лікарні обходився у 2 тисячі рублів (500 гривень), крім цього, довелося найняти двох адвокатів – українського і російського. У рідних уже практично закінчилися гроші. Дружина часто їздити вже не зможе, бо за постійні відлучення їй пригрозили звільненням із роботи (що ж, справді, морська трагедія – не привід, щоб донецький бізнес терпів прогули працівників). Олександр Федорович також скаржився на відсутність будь-якої допомоги з України.

Одразу ж обізвався генеральний консул України в місті Ростов-на-Дону Віталій Москаленко. Мовляв, добиваємось, щоб Федоровича відправили в Україну, де продовжиться слідство і не будуть чинитись перепони для його успішного проведення. Російські слідчі дозволу на його від’їзд в Україну не дають, і вирішують питання про його взяття під варту або про підписку про невиїзд. У Федоровича є адвокат, а Генконсульство постійно тримає цю справу на контролі. А заяви дружини щодо неякісної медичної допомоги не відповідають дійсності. Все було зроблено безкоштовно, в чому генконсула під час телефонної розмови «запевнили» російські ескулапи.

Врешті, Федоровича таки звільнили під підписку про невиїзд. Він дуже поганосебе почуває через проблеми з нирками і високу температуру. Зараз живе на орендованій родиною квартирі і готується до суду. Розповів, що коли лежав у реанімації, підписав усе, що піднесли працівники ФСБ з «привітними словами: «Щоб під нашу дудку танцював, а не будеш – ми тобі операцію робити не будемо і відправимо тебе разом з твоїми друзями».

Адвокат Петро Устименко детально розповідає про «особливості» російського правосуддя. Кримінальну справу порушено з грубими порушеннями. Сама підстава дивовижна: нібито через два дні після шторму на місці події знайшли сітки, які, як припускають, належать українським рибалкам, але доказів цьому немає. І це в Азовському морі, де можна знайти браконьєрські сітки будь-де і будь-чиї. До того ж, рибалки вийшли в море в 16:30, а зіткнення сталося о 17:10, тому вони ніяк не могли встигнути ці сітки встановити.

Українські слідчі, які ведуть своє розслідування трагедії, у висновках поки що обережні. Кажуть, призначена інженерно-технічна експертиза з питання дій екіпажів кожного судна. І вже за підсумками будуть встановлені причини зіткнення. МВС відпрацьовує інформацію про можливі постріли російських прикордонників в українських рибалок, направлений запит на надання правової допомоги в компетентні органи РФ. Допитати ж самого Федоровича все ще не дозволяє російська сторона. Причина зрозуміла – це єдиний живий свідок трагедії, чи, як все ясніше стає, злочину російських прикордонників, які своїм зовнішнім виглядом (шорти, майки) та діями нагадували середньовічних піратів.

31 липня учасник американської панк-групи Bloodhound Gang бас-гітаристДжаред Хасселхофф під час концерту в Одесі в клубі «Ібіца» зі словами «Нерозповідайте про це Путіну!» зняв невідомо ким почеплений на сцені російський прапор, і, під схвальні вигуки присутніх, засунув його собі в штани,витягнув із зворотного боку і кинув у натовп. Днем раніше в Києві під час концерту соліст викрикував зі сцени «Fuck Russia!», а натовп у залі скандувавцю фразу у відповідь. Навряд чи це були розважні вчинки, особливо з огляду на те, що 2 серпня Bloodhound Gang повинна була виступити в Росії на фестивалі KUBANA, в околицях Анапи. Навряд чи це була реакція на трагедію в Азовському морі. А ось адекватна реакція публіки не тільки в Києві, але й морському місті, Одесі, на антиросійську витівку, цілком можливо, є «заслугою» російських «прикордонних піратів». До речі, американським бешкетникам виступати в Росії заборонили, їм загрожує кримінальна відповідальність за збещещення державного символу. При цьому, вже в Росії група вірнопідданих кубанських козаків встигла здійснити на них напад і спробувати «повісити» на американському прапорі (спроба «козацького суду» була героїчна припинена російською поліцією).

В ІІ столітті до нашої ери римський оратор і політик Катон Старший завжди завершував будь-які свої промови фразою «Carthago delenda est» («Карфаген має бути зруйнований»). Якби йому довелося жити в ХХІ столітті, фраза, мабуть звучала б так: «Кремль має бути зруйнований».

Олекса Олич

3LCxXrNalBZVIafD_EfF03Le9QYAus22Hy7zrTpcE9cvWV71s7nItkJw0OiAc7eZZ_onP3yOzJV4psLr-d_NU-jh9H3Q3fRVyAaAreUefwTTgnBBpqHKDTnn

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа