«Сурми звитяги – 2012» урочисто завершено

DSC_0167.JPG

XIII дитячо-юнацький фестиваль мистецтв «Сурми Звитяги» завершено.

DSC_0702.JPG

Фестиваль, унікальним тим, що заохочує молодь до плекання мистецької спадщини січових стрільців, вояків УГА, революційного підпілля ОУН та УПА, а також до творення сучасного українського патріотичного мистецтва, урочисто завершився нагородженням переможців та гала-концертом на сцені Львівського Національного Академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької.

DSC_0128.JPG

Незважаючи на всі фінансові труднощі, байдужість багатьох псевдопатріотів з місцевої влади, зусиллями його організаторів з Центру національного відродження ім. С. Бандери, всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка та громадської організації «Сурми звитяги» черговий раз подаровано львів’янам та гостям яскраве мистецьке дійство.

DSC_0364.JPG

Воно стало справжнім святом як для глядачів, так і для юних талановитих виконавців, натхненних почуттям любові до України та українського. Для багатьох із них це стало унікальною подією, що запам’яталася на все життя – отримати можливість виступити на сцені славетної Львівської опери.

DSC_0646.JPG

Цьогорічний гала-концерт видався напрочуд цікавим та насиченим. І виконавці, і сценарно-режисерська група належним чином подбали про репертуар та його сценічне оформлення. Глядачі гідно оцінили творчі підходи до опрацювання тематики, пошук сучасних нестандартних форм патріотичного мистецтва, вдало підібраний репертуар. Тішили інтелігентна манера виконання, висока естетика зовнішнього вигляду. Організаторам вдалося зберегти традиційний дух фестивалю, додавши до нього нові, оригінальні та несподівані для публіки ідеї.

DSC_0616.JPG

Важливий іспит було успішно складено, особливо з огляду на те, що підготувати цей гала-концерт було особливо важко без людей, які багато років творили «Сурми звитяги», і про яких згадували цього вечора.

DSC_0418.JPG

Володимир Ігнатенко. Оперний співак, тенор, професор Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка, заслужений артист УРСР, народний артист УРСР, лауреат Міжнародної премії Національної Спілки театральних діячів України. Багаторічний член журі фестивалю «Сурми звитяги». Пішов з життя 27 листопада 2010 року.

DSC_0408.JPG

Петро Олійник. Міський голова Червонограда, депутат Верховної ради, під час виборчої кампанії 2004 року очолював штаб Віктора Ющенка у Львівській області. Згодом, після Помаранчевої революції, призначений на посаду голови Львівської ОДА. Багаторічний голова оргкомітету фестивалю. Пішов з життя 10 лютого 2011 року.

DSC_0421.JPG

Мирон Лукавецький. Видатний український режисер, заслужений діяч мистецтв України і Росії, стипендіат Президента України. Багаторічний член журі та головний режисер гала-концертів фестивалю. Пішов з життя 21 лютого 2012 року.

DSC_0426.JPG

Вони жили в радянську епоху. Коли бандерівців, які вважали недостатнім збирати підписи під петиціями до Сталіна чи пікетувати НКВД, офіційно називали зрадниками і бандитами. Проте для них вони завжди були героями. Кожен з них у різні часи зустрічав цих повстанців, бандерівців. Молодих, зі зброєю за плечима… Літніх, не зламаних сталінськими концтаборами… Вже сивочолих, оточених повагою молодих українців. Вони не були разом з ними у їхній боротьбі, але були поруч з ними. І перейняли їхній незламний дух, віру в Україну та впевненість у перемозі.

Кожен з них в якийсь момент зрозумів, що потрібно зробити щось більше для їхнього належного вшанування. І відчув, що це можливо. Вони об’єднали свої зусилля, щоб популяризувати мистецьку спадщину українських повстанців, пам’ять про них, творчість, присвячену їм. Щоб на патріотичному мистецтві виховувати наступні покоління українців. Так народився фестиваль «Сурми звитяги».

«Віра найбільше скріплює сили душі» – це слова Степана Бандери. Вони повірили, що зможуть. І змогли це зробили. Їхнім наступникам продовжувати їхню Українську Справу – плекати патріотичне мистецтво, продовжувати фестиваль «Сурми звитяги».

Юлій Хвещук

Фото Юрія Крвавича

Фотогалерея фестивалю тут:

https://plus.google.com/photos/105793868603420452453/albums/5820837730458436209/5820841782872940466?authkey=COe8kMDSheS9qQE

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа