«Спасібо» уряду Азарова: восени на Україну чекає економічний колапс

Анекдот в тему:
Які варіанти має уряд Азарова для вирішення економічної ситуації в Україні?
Він має два варіанти: реалістичний і фантастичний.
Реалістичний: прилетять іншопланетяни і допоможуть нашому урядові.
Фантастичний: уряд впорається сам.

Влада нас настійливо запевняє: не хвилюйтеся, криза от-от минеться, тарифи не збільшаться, газ не подорожчає, долар не підскочить, будуть робочі місця, матимете доступне житло, МВФ дасть нам новий кредит, а після Євро-2012 кожен з вас взагалі буде жити в шоколаді!

Але якщо відкинути всі емоції і включити здоровий глузд, взяти суто економічні показники і зважити прогнози експертів, паралельно ще зауваживши можливі зміни в світовій політиці та врахувавши ймовірність нових військових конфліктів на Близькому Сході, то картина вийде не дуже втішною. Навіть дуже і дуже не втішною.

Для того, щоб розвіяти чергові ілюзії з приводу спроможності команди Януковича-Азарова-Тігіпка створити в країні «економічне диво», пропоную пройтись по ряду пунктів окремо. Щоб уже ні в кого-ні в кого не залишилося сумнівів!

Транш МВФ

Вже зараз стає зрозумілим, що чергового траншу від Міжнародного Валютного Фонду до другої половини 2012 року чекати не варто. А без нього лише власними зусиллями уряд не зможе тримати економіку «на плаву». Хоча б тому, що він не спроможний знайти додаткові способи залучення грошей до Держбюджету. Для отримання траншу необхідно піднімати тарифи на газ для населення. А значить, піднімуться тарифи на ЖКГ загалом.

Чи наважиться влада на подібний крок перед виборами? Навряд чи. Інакше такий крок заб’є чи не останній цвях в труну рейтингу правлячої команди, а значить на виборах Партію регіонів та її сателітів чекає провал. Отже, влада намагатиметься дотягнути до виборів і без грошей МВФ. Але без них існує ризик обвалу економіки після виборів (скоріш за все, так і станеться).

Вибори

Парламентські вибори (як і будь які вибори) завжди є додатковим навантаженням для економіки будь-якої країни. Тим паче, для України. Навряд чи коштів, закладених в бюджет, в повній мірі вистачить на вибори. До того ж не варто відкидати той факт, що владні структури, особливо на місцях, для забезпечення результату Партії регіонів можуть незаконно використовувати кошти з місцевих бюджетів, кошти, які, між іншим, мають іти на соціальні виплати. Значить, після виборів лікарі, вчителі не доотримають заробітну платню, або отримають її із запізненням.

Крім цього, після «елекцій» закриються виборчі фонди, кошти у партій закінчаться, тому останнім доведеться звільнити купу офісних працівників, на яких не вистачить платні. Значить, восени в країні з’явиться нова армія безробітних. А хто їх візьме до себе? Приватні компанії, які і без того відчувають на собі всю «прєлєсть» кризи? Чи державні установи, в яких і так штат не «гумовий», а зарплати менші, ніж в недержавному секторі?

Одним словом, всі ці фактори не сприятимуть покращенню економічної ситуації в державі – це вже зараз відзначають експерти.

Російський газ

Ще одна проблемна ситуація – ціна за російський газ. Вже зараз є очевидним, що вона буде більше 400 доларів за тисячу кубометрів, (Раїса Богатирьова називає цифру в 700 у.о.), навіть якщо доведеться віддати вітчизняний ГТС. А українська влада не має наміру платити таку ціну і погоджуватися на щось більше, ніж трьохсторонній консорціум з Росією та ЄС.

Якщо сторони не домовляться зараз, далі все одно доведеться платити, і платити дуже багато. Правляча команда висунула ідею розрахуватися за газ кредитом МВФ. Але його навряд чи вдасться отримати з причин, описаних вище. Тому нам слід очікувати чергового удару по економіці. Підняття ціни на газ призведе до зупинки, а то й закриття ряду підприємств хімічної галузі, а це – знов таки тисячі безробітних! Крім того, це – і додаткове навантаження на інші сфери економіки, на бюджетоутворюючі галузі. Темпи економіки, які і так не є високими, ще більше зменшаться.

Обвал гривні

Що найбільше викликає подив як експертів, так і пересічних громадян, так це політика Нацбанку України. Так, директор Інституту еволюційної економіки Ігор Макаренко відзначає, що стримування інфляції монетарними методами, як це робить НБУ, може призвести до зупинки економіки в другому півріччі. Він зазначив, що подібні методи застосовували вже Росія, Китай та Білорусь і що вони негативно відбилися на економіці цих країн. Що ж, схоже український уряд не вигадав нічого кращого, ніж піти шляхом держав з авторитарними режимами. За що скоро і поплатиться.

Ще один фактор – штучне стримування курсу гривні по відношенню до долару в межах 8 грн. за «бакс». Всі економісти в один голос кричать про те, що курс треба відпустити, натомість керівництво НБУ заявляє, що вони навмисне піднімають паніку. Зрозуміло, що долар не хочуть відпускати через вибори. По-перше, через те, щоб зайвий раз не дратувати електорат, який не схвалює політику владної команди, по-друге, аби обмежити фінансові можливості конкурентів, дехто з яких, на думку технологів з Банкової, отримує кошти на вибори з закордонних фондів саме у доларах.

Експерти відзначають, що нинішня політика НБУ сприяє відтоку іноземного капіталу, а це негативно позначається на рості економіки. Тим не менш, вічно тримати долар в межах 8 гривень при всьому бажанні не вдасться. Потрібна валюта для повернення кредиту МВФ, і її доведеться брати у населення. Хоча обвал гривні щодо долара може простимулювати галузі, спрямовані на експорт, про це багато хто вже заявляв.

Тому після виборів слід очікувати падіння гривні до 10-12 грн. за 1 у.о. Це зможе на якийсь час оживити економіку, але наскільки позитивно відіб’ється на прибутках населення – важко сказати однозначно. Буде погано – будуть масові виступи. А будуть виступи – це знов таки негативно вплине на стан економіки. А без них, схоже, не обійдеться – надто багато буде незадоволених результатами виборів.

Податкова система

Ще один аргумент не на користь «економічного дива» – податковий кодекс. Він абсолютно не стимулює економіку: купа поборів, позапланові перевірки, високі податкові ставки унеможливлюють розвиток малого та середнього бізнесу. А саме він є рушієм економіки. За минулий рік закрилося більше 100 тисяч (!) малих підприємств.

Якщо змін до кодексу не буде, то до кінця року закриється стільки ж, скільки закрилося за попередні півтора. До того ж податкове законодавство змушує установи та підприємства масово йти в «тінь». Значить, бюджет недоотримає значні кошти. І як за таких умов можна говорити про економічні здобутки?

Євро-2012

Поширений міф, який активно експлуатує діюча влада – це те, що завдяки Євро-2012 до України масово повалять кошти і ми житимемо не гірше, ніж в Європі.

Насправді, вже зараз, за підрахунками експертів, футбольний форум буде для нас більш затратним, аніж прибутковим. Так, під час нього вдасться заробити дрібним підприємцям, таксистам, ряду готелів та людям, що здають в оренду житло. Але якщо влада буде так само суворо, як і наразі, контролювати їх діяльність, їм доведеться діяти напівлегально. Значить і очікуваних прибутків місцеві бюджети не отримують.

До того ж місцевим адміністраціям в останній момент доведеться в авральному порядку латати дороги, покращувати транспортну інфраструктуру, а це все потребуватиме додаткових видатків з держказни. А ще ж доведеться «розгрібати» наслідки Євро, коли міста треба буде приводити до нормального стану функціонування. От вам іще одна стаття витрат! В усій цій ситуації не зрозумілим є, звідки такий оптимізм у держчиновників? Може, вони і досі вірять в казки? Чи точніше сказати, вірять, що в ці казки вірить населення країни.

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що в нашій економіці все не просто погано, а дуже погано. І не відомо, коли ситуація покращиться. Уряд Азарова продемонстрував повну неспроможність до вирішення важких завдань в галузі економіки. А старі методи Миколи Яновича по наповненню держбюджету шляхом максимального «викручування» у населення коштів через впровадження жорсткої податкової системи вже давно не діють.

Що ж, нинішнім можновладцям доведеться чекати або на транш від МВФ, або на чергове диво. Оскільки й те, й інше є малоймовірним, то найкращим виходом для нинішніх реформаторів є вихід на пенсію. Добровільний. А то можна ж і дочекатися, що їх до цього виходу «вперед ногами» понесе «вдячний» народ України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа