Розділяй та володарюй!

Заряд антисемітизму в сучасній Україні, вирівняний Джошем Коеном, амкриканським євреєм, є заперечуваний фоном, розміщеним на Reuters у зв’язку з коментарем Коена, тобто спільною знимкою Президентів Трампа і Порошенка.

poro-trump2

У травні 2014 року до влади в Україні прийшов президент Петро Порошенко, який переміг досить легко близько двадцяти супротивників у першому турі. Пану Порошенку вдалося набрати більше ніж 50% у першому турі, перетворюючи другий тур на непотрібний. Пан Порошенко – український єврей, хоча і той, хто прийняв християнство як практикуючу релігію. Пан Порошенко навряд чи є аберацією в українській політиці. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман– український практикуючий єврей. В Україні проживає лише кілька сотень тисяч євреїв з понад близько 45 мільйонного населення. Ні пану Порошенко, ні пану Гройсману нічого не заважало піднятися до політичної слави.

Якщо Коен мав намір створити вражіння про нинішній антисемітизм в Україні, то йому це зовсім не вдалося. Окрім Президента та Прем’єр-міністра, ще євелика кількість українських євреїв при владі в Україні, абсолютно не пропорційно до частки єврейського населення. Більшість українських громадяни голосують на виборах: православні християни, католики, протестанти, євреї та мусульмани, а також українські українці, російські українці, польські українці, єврейські українці тощо. Релігія чи етнічність не є проблемами.

Переживання Коена фактично звязані з перейменуванням вулиці в м. Києві з Ватутіна на Шухевича. Ватутін був радянським генералом, який воював у ІІ світовій війні , щоб захистити СРСР і зберегти Україну в рабстві в межах цієї імперії. Роман Шухевич (псевдо Тарас Чупринка) був провідним українським революціонером та, пізніше, командувачем Української повстанської армієї (УПА), який воював і помер у битві за вільну і незалежну Україну. Чиє ім’я повинно бути на вулицях незалежної демократичної столиці України? Малочисленний, літній натовп, який виступав за збереження імя Ватутіна, не проти Шухевича, але захищав радянську реліквію. Ця ментальність все ще існує в пострадянському суспільстві.

Вішання на Шухевича ярлика нацистського колоборанта та антисеміта є відверто смішним, більше того, непристойним. Шухевич вперше боровся з нацистами та їх союзниками-угорцями ще в 1939 р., коли сам СРСР був найбільш видатним нацистським колоборантом. Шухевич пізніше став головним командиром УПА, структури створеної спеціально для боротьби з нацистами на Волині. Пізніше УПА воювала з Совєтами, а також з польською національною армією та польськими, радянськими та іншими партизанами. Нацистська допоміжна поліція на Волині в 1943-44 роках не була українською, а польською за національною ознакою. УПА воювала з ними.Так як польським поліцейським та польським партизанам допомагали та підбурювалися польські колонізатори, УПА часто також боролася з ними. Євреї, прагнучи врятувати себе, включалися на усі боки, також в УПА.

Особливий союз Шухевича з німцями готувався для вторгнення в Радянський Союз в 1941 році. Шухевич вишколився (Шукевич раніше вишколювався у поляках і потім боровся проти них), а потім був командувачем німецького легіону української національності з метою досягти західноукраїнського міста Львова першими та звільнити українських в’язнів з радянських в’язниць і закласти основу для української адміністрації. Серед ув’язнених був рідний брат Шухевича, який був жорстоко покалічений і вбитий втікаючими совєтами. Більшовики заснували спеціальну комісію у 1945 році для розслідування військових злочинів нацистів та їх колоборантів на Західній Україні. Не було жодних доказів правопорушень українського легіону під командуванням Шухевича. Так само не були пред’явлені жодні звинувачення проти легіону чи Шухевича в Нюрнберзі.

Що стосується антисемітизму,то дружина Шухевича Наталія переховувала єврейську дівчину Ірину Рейхенберг від фашистів з вересня 1942 р. по лютий 1943 р. Роман подбав про підроблені документи для дівчини з українськом імям Ірина Рижко. Коли Наталя була заарештована Совєтами, Роман передав Ірину в монастир. Дівчина пережила війну і жила в Україні до своєї смерті в 2007 р.

На жаль, Коен мало знає історію України та має ще менше розуміння тонкощів Другої Світової війни. Але він розуміє , шо існує ринок російської пропаганди та реалізація старої римської притчи “divide et impera”-“поділяй та володарюй”. Українсько-єврейський конфлікт сьогодні потрібний тільки одній країні – Росії. Коен лукавить, коли опплакує використання українського антисемітизму як зброю для Росія сьогодні“, установи спонсорованої урядом, створеної для розповсюдження пропаганди та переконання іншого світу, що в Росії є вільна преса. Які б не були цілі Коена, вони не будуть сприяти кращим українсько-єврейським відносинам.

Президент Порошенко в цьому напрямку робить досить добре. Минулого року Україна була місцем проведення вшанування пам’яті однієї з найбільших єврейських трагедій в історії — вбивства нацистами в одному місці близько 30 тисяч євреїв у Бабиному Яру (близько 100,000 є поховано в Бабиному Яру, з них 70 тисяч не єврейської національності) . Президент Порошенко та український народ були невід’ємною частиною цього святкування. Головний рабин України, котрого згадує Коен, мені в приватній розмові сказав , що сучасна Україна є привабливою можливістю для євреїв у всьому світі, і тому євреї навіть з Ізраїлю їдуть до України. Одного разу на свято Пуріма він вбрав козацький костюм, який я йому подбав.

askoldflagЄврейсько-українське примирення не є бажаним явищем для Росії. Якщо б хтось шукав думки середнього українця чи середнього єврея в Україні, можна було б дізнатись, що вікові відмінності або навіть ворожість, історично часто будучи на різних боках барикади, багато в чому є минулим. Чи є в Україні антисеміти та українофоби? Звичайно. І не тільки в Україні, а й у будь-якому іншому місці. Як американець українсько походження я відчуваю зневагу до тих, хто наполягає на увічненні етнічних конфліктів там, де вони не існують, і тим навмисно або помилково грають на російську руку. Багато хто з них є євреями, зокрема ті, хто працює з цією метою або просто для зарплати, але моя зневага до них не робить мене антисемітом. Та зневага є добре зароблена.

26 червня 2017р. Аскольд Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа