Про хрест мовознавця

 

Святослав Караванський

Зі слова на презентації моїх словників та книг

 

Кілька слів про хрест мовознавця. Мало того що мовознавець пише словники та статті про мову. А коли безсовісний сусіда вдерся на нашу землю, то що робити мовознавцеві, а надто, коли йому йде десятий десяток?

Той, хто вдерся у наш край, хоче зайти в історію з іменем «велиий», «генералісимус», «батько і вчитель усіх народів». А воно ж нікчемне-нікчемнісі-ньке, дарма, що приндеться на Олександра Македонського.

Люди обурені. І добирають загарбнику прізвиська. На жаль – непристойні. Чи ж це не виклик мені? Чи схвалять прізвиько –уйло наші правнуки і правнучки?

Тому, мовознавець має помогти людям добрати якнайвлучніше прізвисько.

Я думав, думав і нарешті знайшов заміну нецензурщині. Я б звав Путина Убийбатько.

Він убивця не батька, а українців, які були предками сучасних москалів – росіян. І це підтверджує наука прізвищелогія. Ця наука свідчить, що російські прізвища Зайцев, Орлов, Медведів, Капустин, Сорокин пішли від українців на призвище Заєць, Орел, Медвідь, Капуста, Сорока, котрі за давніх часів вирушали з Київської, Галицької та Білої Руси на північ Евразії. І їхні прізвища це заселення засвідчили. Зовсім недавно засвітився у пресі українець Чапай – балотується до Верховної Ради –, який своїм прізвищем свідчить що московський герой Чапаїв походить від українських предків.

Але прізвисько Убийбатько стосується до поведінки Путина. А народ наш придивлявся і до вигляду того, кому уділяв прізвисько. І це відбито в народній творчості. Хоч би й оця пісня: «Чи я , мамо, не доріс?». Цитую:

«Чи я, мамо, не доріс,

Чи я , мамо, переріс,

Чи нерублена хата,

Що не люблять дівчата?»

«Ти, мій сину, вже доріс,

Ти, мій сину, й переріс,

В тебе рублена хата,

Та не люблять дівчата:

В тебе стан, як у баби,

В тебе очі, як у жаби,

Закопилені губи,

Як смієшся – видно зуби,

Руки-ноги, як у рака,

А сам лихий як собака!»

На жаль, Путин не має таких рис. Але він має інше, що й собі висміює народ. Він – коротун, курдупель. І народ має на коротуна прізвисько: «шибздик».

І це прізвисько треба прикласти до Путина: Шибздик Убийбатько. Коротко – Шибздик, Отже, замість Володимир Путин, історія має знати його, як Шибздик Убийбатько, коротко – Шибздик.

Отакий хрест мовознавця.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа