“Порядок денний” для мовної кампанії

22 серпня у Центрі національного відродження ім. Ст. Бандери у Києві відбулася нарада представників громадських організацій та неформальних груп, які беруть участь у діях на захист української мови.

В нараді, ініційованій групою «Український дім – Нова хвиля» (Юрій Ходарєв та інші), зокрема, взяли участь Олексій Кляшторний (від «Української справи»), Тарас Шамайда («Простір свободи») Оксана Неживенко («Український дім»), Ганна Рудич («АССА»), режисер Сергій Архіпчук, ряд учасників інформаційного пікету біля Українського Дому в Києві та інші зацікавлені особи.

Метою наради був пошук підходів до створення певного про-активного “спільного порядку денного” активних на мовному полі структур громадянського суспільства, що підвищила б сукупну ефективність їхніх дій.

Були висловлені, зокрема, такі ідеї та пропозиції:

1. Провести у місті Києві спільний з’їзд, участь у якому взяла б якнайбільша кількість “осередків мовного спротиву” з різних регіонів країни. Предметом Форуму могло б бути як вироблення “спільної стратегії”, так і звичайний “обмін досвідом” учасників, проведення, в його рамках, семінарів тренінгів та креативних майданчиків для учасників з різних міст та сіл.

2. Створити “мапу дій на захист української мови” у формі Інтернет-ресурсу, який давав би “в одному місці” цілісне уявлення про різні існуючі ініціативи та спосіб можливого доручення до них, містив посилання на цінні ідеологічні матеріали та корисні практичні поради з ведення кампанії за мову.

3. Ініціювати підписання кандидатами, які беруть участь у виборах, письмових зобов’язань (найліпше – у формі “договору” з виборцями чи місцевою громадою) після обрання до Верховної Ради проголосувати за скасування антиукраїнського закону «Про засади державної мовної політики» та прийняття, натомість, ефективного законодавства на захист української мови.

Відбувся, також, обмін інформацією щодо найближчих планів організацій та груп, які взяли участь у нараді.

Всі три основні пропозиції, винесені на обговорення, знайшли, в принципі, підтримку більшости учасників при одночасному висловленні думок, що кожна з цих ідей вимагає подальшого доопрацювання для того, щоб їхня реалізація принесла справді потужний корисний результат.

Домовлено, що по мірі конкретизації висловлених ідей у формі чітко окреслених пропозицій організації-учасниці наради та їхні партнери в прийнятому у них порядку визначатимуться стосовно своєї участи у кожній із них.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа