Підозрілі новини ВВС українською

Йосиф Сірка
Я читаю щодня ці новини, бо вони досить актуальні, але вже довший час спостерігаю дуже спрямований вибір та „тонкий коментар”. Останні новини ВВС під заголовком „Путін запевнив, що підтримує мінські угоди” нагадують скоріше совєтські часи, коли був поширений анекдот, як в СССР та США подають новини.
Звичайно, що в той час завжди „боротьба” на всіх ділянках політичного та економічного життя проходила між цими двома супер-державами.
У ті далекі часи завжди проходили змагання, щодо досягнень в космосі, в техніці та зокрема у спорті. У той час успіхи у спорті поєднували з „успішною” політичною системою. Тому й тема анекдота була спортивна, а зміст політичний. Йшлося про те, що на „Міжнародних змаганнях” (а це були лише СССР та США) на дистанції 1000 м. виграв американець, та як подавали цю новину ЗМІ у США та в СССР. Американська преса писала про великий успіх капіталістичної країни, бо на міжнародних змаганнях на 1000 м. перше місце здобув американський бігун, а совєтський був останнім. Совєтська преса писала про великий успіх свого соціалістичного спортовця представника, який на міжнародній арені здобув почесне друге місце, а американський був передостаннім!
Саме це мені пригадалося із подачі „новин ВВС”, коли журналіст широко наводить слова Путіна, мовляв: „Росія домагається повного виконання мінських домовленостей”. Автор цієї „новини” наводить слова Путіна, який зазначив, що „першопричиною” кризи в Україні є „антидержавний та антиконституційний переворот та озброєне захоплення влади”. Коли б автор цієї „новини” не додав свого пояснення, а тільки навів слова Путіна, то може б читач не засумнівався у підборі „новини”, але ж він закінчив свою „вістку” словами: „Українська влада та західні країні звинувачують Росію в підтримці бойовиків на сході України.”
Невже ж працівник такої поважної інформаційної установи, якою є ББС не знає, що світ вже давно знає не про „підтримку бойовиків”, а про відверту війну Росії проти України, про загарбання українського півострова Крим.
Зрештою, в той самий день, коли Путін висловив безглузде звинувачення українців у антидержавному та антиконституційному перевороті, міністер закордонних справ Росії пан Лавров визнав, що Росія має вплив на „самопроголошені ДНР, ЛНР”. Крім того, до „новини” автор міг додати свій „коментар”, що українська влада та різні політики США, ЄС, Канади, НАТО вже давно вимагають виведення російських військ та воєнної техніки з території України.
Постійна поява подачі „новин” на сторінках ВВС, які спрямовані не так на інформацію, як на дезінформацію читача, коли йдеться про участь Росії у війні проти України, навіюють думку, що на „стільці” новин у ВВС сидить якийсь „зелений журналіст” (на зразок „зелених чоловічків”), який вміє користуватись багатою українською мовою. А про те, що новини можна й „перекрутити” вже знали й у не так вже й далекі часи небіжчика СССР. Іншими словами, навіть в новинах можна людей заплутати, що російські ЗМІ роблять систематично, але дивує, що це помітно і в такій респектабельній аґенції, якою є ВВС. Та виродки трапляються і в найкращих родинах – хіба ні!?
19.6.15 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа