Новий комітет у Верховній Раді

Святослав Караванський

Демократизуймо Україну!*)

6. Новий комітет у Верховній Раді.

Обрання чесного президента потребує утворення Комітету № 1 у Верховній Раді, завдання якого буде висувати кандидатів на Президента.

Цей комітет має дуже поважну і важливу функцію, від якої залежатиме майбутнє України. Тому, членами цього комітету мають бути незалежні депутати. Спікер Верховної Ради мусить перевірити позафракційних депутатів щодо їхньої позафракційности, і добрати до Комітету № 1 дійсно безпартійних депутатів. Це головна вимога до вибору членів цього комітету.

Поза тим, освіта членів Комітету № 1 має бути досить високою, найкраще вищою. Спікер мусить на додаток дослідити біографії кандидатів у члени комітету, і добрати депутатів, яким можна довірити процес пошуку кандидатів на Президента: справжніх патріотів і справжніх новаторів та реформаторів на цій доленосній для України посаді .

Далі, спікер має діставати щоквартальні звіти від Комітету № 1 про бесіди, які провів комітет з можливими майбутніми Президентами, і зробити висновок, наскільки комітет відповідає своїй місії. Після одержання цих звітів, і після бесід з головою комітету, спікер може переглянути склад комітету: усунути баласт, і додати найнезалежніших нардепів.

Це все покладає на спікера парламенту нову й важливу роль у державі. Найкраще, коли депутати оберуть позафракційного спікера,

Але назалежно від партійности чи безпартійности спікера, Президент має щонайменше раз на рік зустрічатися із спікером і розглядати наскільки майбутні кандидати на Президента дійсно безпартійні, і висловлювати свою думку про них. Думку Президента спікер ставить на голосування у ВР і якщо вона схвалить цю думку, то у виборчому бюлетені проти імен обговорених кандидатів ставиться примітка з думкою чинного Президента.

Після добору 10 кандидатів на пост голови держави, Комітет № 1 за рік до виборів Президента подає свій список на розгляд Верховної Ради з проханням сказати своє слово про майбутніх кандидатів.

За пۥять місяців до виборів, спікер опубліковує думки депутатів Верховної Ради про майбутніх кандидатів на Президента у «Голосі України» та у низці найпоширеніших газет у державі та на всіх каналах телебачення.

Крім списку Комітету № 1, ЦВК реєструє самовисуванців на підставі «Закону про вибори», але виключно безпартійних.

Така у загальних рисах має бути роль Комітету № 1 у державі.

Добір кандидатів на Президента має відбивати реальні стосунки різних шарів населення і не мусить копіювати добір кандидатів у инших країнах.

Копіювання чужих зразків, як на мене, головна причина політичних та инших криз у житті Української держави.

*) Зберігаємо правопис автора.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа