Навальний – корисний для України?

Іронія тут в тому, що він може і не знає і , звичайно, допомога Україні не є його наміром. Є свідчення того, що «демократичний» «антикорупціонер» Олексій Навальний є, по суті, ще одним великоросійським шовіністом. Його позиція щодо російського вторгнення, окупації та анексії суверенної української території, Криму, є беззаперечною. Таким чином, він залишається в формі російських агресорів, і його демократичні повноваження, безумовно, підозрюються, оскільки він залишається в історії російського нехтування міжнародними цивілізованими нормами. Тим не менш, він є ворогом шаленого міжнародного злочинця, який зараз володіє владою, і хоча він навряд чи є аколітою міжнародної демократії та доброї поведінки, він стає неохочим союзником.

Великих росіян багато. Здається, що майже кожен росіянин є шовіністом. Сприйняття, навіть кольори, можуть змінитися, але внутрішня темна російська душа залишається, так добре зображена Федіром Достоєвським як дуже темна. Я пригадую моє запізнання з Сергієм Лавровим Геннадієм Удовенком на початку 1990-х років. Лавров був радянським, а потім російським дипломатом. Геннадій добре про нього говорив. Відверто кажучи, я не знаю, чому Удовенко, щирий український патріот, тримав його в пошані, але він шукав мене на прийомі для незалежної України на Східній 67-й вулиці в Нью-Йорку, щоб представити нас. Лавров був вічливим, говорив про свою підтримку України. Очевидно це виявилолся не дуже добре. Сьогодні він є однією з міжнародних озброєнь Путіна.

Через кілька років я познайомився з Володимиром Жириновським в готелі «Україна» в Москві, святкуючи українську незалежність. У нас було кілька чарочок разом. Жириновський був неприємним. Насправді він був образливим. Але тоді таким і був я. Ми підняли тости до занепаду країн один одного. У моєму випадку це було до занепаду імперії не стільки країни, скільки я був задоволений цим. Жириновський ніколи не був супротивником Путіна. Він був його представником і прес-секретарем. Його агресивність була надута, тому що це було те, чого хотів Путін, щоб зобразити себе поміркованим.

Нещодавно ми дізналися від колишнього агента КДБ, що Дональд Трамп культивується як актив радянської / російської розвідки сорок років. Для середньостатистичного американця ідея маньчжурського кандидата є міфом. Дивно сьогодні через вплив неосвічеих білих чоловіків, що концепція стала анафемою для середньостатистичного американського республіканця. Знаків було так багато. Залишається ще так багато питань, але Трамп був альтер-его Путіна в Америці.

Росія, це імперія, яка ніколи не була демократичною, а тепер нагадує революційну Росію в 1905 і 1917 роках. Однак повстання пролетаріату не є об’єктом. Демократія і “корупція”, як видається, є. Але росіяни ніколи не відчували демократії. Вони ніколи не воювали, набагато більше померали за це.

Українців заохочували заходи в Білорусі. Прагнення народу Білорусі до демократії та свободи було патентно легітимним, оскільки вони були настільки пригнічені. Це закінчилося принаймні на даний момент або на довший бал років і було зовсім іншим, ніж те, що відбувається в Росії сьогодні.

Надія змушує людей збуджуватися, тому що надія в останню мить помре. Тимчасове ув’язнення Навального закінчиться його тривалим ув’язненням і остаточним відстороненням або навіть смертю і мабуть вчасно зникне народне повстання. Демократична Росія настільки далека від себе, просто тому, що її ніколи не було? Чи представляє Навальний як російський лідер занепад Путіна? Чи є він символом занепаду російського авторитаризму? Нарешті, чи є він символом занепаду Російської імперії та войовничості?

Відверто кажучи, все це про концепцію імперії. Йдеться не про Путіна чи Навального. Чи прагнуть росіяни на російських вулицях стати демократичними і цивілізованими? Чи готові вони визнати міжнародний статус-кво, включаючи дотримання міжнародно встановлених кордонів? Чи готові вони взяти на себе зобов’язання щодо міжнародних організацій та міжнародної юрисдикції. Чи мають намір вони добросовісно приєднатися до цивілізованої світової спільноти? Я вважаю, що ніхто не знає, але є сумніви.

Звичайно, я не можу відповісти на ці питання, але я підтримую Олексія Навального і народ Росії в їх пошуках, якими б це не були. Я сподіваюся, однак, що це не ще один приклад міжнародного наївного і бажаного мислення, що панує над базовим, хоч і примітивним, знанням російської історії від Олександра Невського до Володимира Путіна і Олексія Навального і російського мислення, яке ніколи не змінювався за 800 років з часів Невського, імперіаліста, ще проголошеного святого за російськими православними мірками. Відверто кажучи, якщо Путін так чи інакше витісниться і стане мучеником, він може приєднатися до пантеону російських православних святих. Це природа трохи зрозумілої психіки, російської душі. Навіть релігія є будівельником імперії. Тим не менш, російські потрясіння і нестабільність — це добре.

1 лютого 2021 р. Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа