Місце «Закону про імпічмент» у державі

Святослав Караванський


Демократизуймо Україну!*)

4. Місце «Закону про Iімпічмент» у державі.

«Закон про Імпічмент» лідера або президента – це демократичний засіб утримувати виборну особу від правопорушень.

Особливої ваги цей закон набирає у всуціль корумпованій країні, де корупція не чужа й виборним особам, серед них і президентам.

Тому в таких країнах для «Закону про Імпічмент» має бути особливе місце у розбудові держави. До таких держав належить і Україна.

1. Передусім, імпічмент у корумпованій країні має бути легко досяжний, чого нема у західніх зразках такого закону. Тому, під цим оглядом, не можна копіювати саме цей закон з доробку Заходу. «Закон про Імпічмент» в Україні має бути цілком свій, український. Він має бути чниником стримування нездорових помислів високої особи .

2. Присяга президента при вступі на посаду у країні, де релігію диск-редитовано, і нема певности, що заприсяженець вірянин, мусить відбу-ватися не на Біблії, а на тексті «Конституції України» та на «Законі про Імпічмент». Ці два документи символізують межі, яких не може перес-тупати президент. І цІ межі слід підкреслити саме на інавгурації.

3. Мало того. У кабінеті новообраного Президента, у Кабінеті Мініст-рів, у кулуарах Верховної Ради поруч із «Конституцією» має бути місце і для «Закону про (легко досяжний) Імпічмент».

Якби такі заходи практиковано за всіх часів незалежности України,

то порушень під час каденцій президентів було б менше.

Згадаймо, якими шляхами злочинець Янукович доскочив найвищого становища в державі, і хто з наших президентів незаконно сприяв його просуванню на цей пост.

Згадаймо й инші факти, які призвели до звинувачень особи президе-нта у найтяжчих злочинах.

Цих прикрих фактів можна було б уникнути, надавши «Закону про Імпічмент» належну позицію в державі, з реальною можливістю його застосувати.

Держава має виховувати своїх громадян від найнижчих шарів суспі-льства до найвищих членів державної еліти. І це навпростець стосуєть-ся до молодих держав, що встали з колін колоніялізму.

«Закон про Імпічмент» може ніколи не бути застосований, але він виконує свою виховну роль у державному житті, і йому треба забезпечити належне місце у розбудові держави.

*) Зберігаємо правопис автора

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа