Конгрес дій в обороні мови об’єднав інтелігенцію, політиків та громадських активістів

«Наша місія в тому, щоб іти в народ і підіймати його свідомість», – сказав, відкриваючи захід, громадський діяч, філософ і літературознавець Євген Сверстюк.

Крім нього, участь у зібранні взяли, зокрема, перший президент держави Україна Леонід Кравчук, керівник телеканалу ТВі Микола Княжицький, колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко, відомий український актор Богдан Бенюк, секретар Національної спілки письменників України Сергій Пантюк, заступник голови ВО «Свобода» Андрій Мохник, провідник ОУН(м) Богдан Червак та інші відомі в Україні люди.

Провідною тезою зборів стало те, що діюча влада, наразі, знищила всі механізми, які захищали українську мову на державному рівні, тому ініціатива і відповідальність за її збереження та поширення віднині повністю лягає на українську громадськість.

В рамках дискусії, яка відбулася на форумі:

– проведено аналіз запропонованих створеною за дорученням В.Януковича Робочою групою на чолі з віце-прем’єр-міністром Раїсою Богатирьовою змін до сумнозвісного закону «Про засади державної мовної політики» та пов’язаного з ними законопроекту «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні» (народного депутата України Сергія Головатого); обговорено розроблений тією ж Робочою групою проект концепції Державної програми підтримки української мови;

– презентовано нові проекти громадських організацій, наукових та освітніх установ і неформальних ініціативних груп у сфері захисту національно-етнічної ідентичности українців;

– схвалено практичні рекомендації з формування Національного Плану Дій в підтримку української мови, а також

– прийнято політичне звернення, в якому партії, що називають себе патріотичними, проте явно не долають встановленого чинним виборчим законом “відсоткового бар’єру”, закликано зняти свої списки з балотування на користь “прохідних” політичних сил, котрі у своїх програмових документах явно відобразили вимогу негайного скасування антиукраїнського закону «Про засади державної мовної політики», а саме – ВО «Свобода» та ОО «Батьківщина».

На черзі – організаційне оформлення Мережі дій на захист мови, якому буде присвячено спеціальний круглий стіл 12 жовтня ц. р. в Агентстві «Укрінформ»…

Матеріали Конгресу протягом цього тижня будуть опубліковані на офіційному блозі форуму, порталі «Український погляд» та Facebook-сторінці Mova.Online. Поросимо всіх небайдужих приєднуватись до ширення цієї інформації!

Співорганізаторами Конгресу Дій в обороні мови були: Громадське об’єднання «Українська справа», Українська Всесвітня Координаційна Рада, Світовий Конгрес Українців, Національна спілка письменників України, Національний університет «Києво-Могилянська Академія», спільнота «Український Дім. Нова Хвиля», Координаційна рада з питань захисту української мови при КМО «Меморіал» ім. В.Стуса, Міжнародний благодійний фонд «Ліга українських меценатів» та Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т.Шевченка.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа