Кому бути “узгодженими кандидатами” УДАРу та «Батьківщини»?

Заява
Громадського комітету «Народний Вибір 2012»
щодо ініціативи узгодження кандидатів на виборах Верховної Ради України
між партіями «Батьківщина» та «Удар»

Громадський комітет «Народний Вибір 2012» вітає заяви «Об’єднаної опозиції «Батьківщина» та лідера партії УДАР Віталія Кличка про готовність до узгодження єдиних кандидатів, які надалі змагатимуться в одномандатних виборчих округах з представниками Партії Регіонів та її сателітами. Водночас, ми вважаємо таку необхідність не вузько-регіональною, суто для Київщини, та не суто між-партійною, а всеукраїнською та важливою для національних інтересів України та всіх громадян.

Зреалізувати амбітний всеукраїнський проект визначення справді єдиних опозиційних до анти-українського політичного курсу чинної влади кандидатів уявляється можливим лише шляхом залучення широкого кола громадських організацій та небайдужих громадян, що стоять на про-українських та демократичних засадах.

Разом з тим, на нашу думку, демократичний механізм визначення таких кандидатів через попереднє народне голосування («праймеріз»), який за останній час став нормальною практикою не лише у США, але й у багатьох країнах Европи, не повинен підмінятися “соціологічними дослідженнями”, результати яких за визначенням знаходяться в руках установ, котрі їх проводять. В умовах, коли майже кожна соціологічна фірма асоціюється в громадській думці з тією чи іншою політичною силою, суспільство не повинне мати підстав для підозр, що “опитування” є, насправді, не більше ніж механізмом умовної легітимізації міжпартійних домовленостей “у верхах”.

Варто врахувати, також, і технологічну складність проведення якісного соціологічного опитування одночасно в 225 округах, що з інституційної точки зору може бути наразі забезпечено лише консорціумом з великої кількости соціологічних фірм.

Тому ми наполягаємо на застосування для визначення справді єдиних опозиційних кандидатів у мажоритарних округах загальноприйнятого в демократичних суспільствах механізму попереднього народного голосування (“праймеріз”), участь у яких на нашу думку мали б узяти не лише представники УДАРУ та «Батьківщини», але й ВО «Свобода», Української платформи «Собор», Української народної партії, Конгресу українських націоналістів, окремі кандидати-“самовисуванці” тощо.

В будь-якому разі має існувати чітке розуміння спільних зобов’язань кандидатів діяти в Парламенті у випадку обрання до його складу за визначеним алгоритмом та відстоювати там ясно окреслені спільні позиції. Для цього пропонуюємо оформити відносини між кандидатами, які братимуть участь у “праймеріз” у вигляді цивільно-правової угоди з чіткими взаємними зобов’язаннями.

Від Комітету «Народний Вибір 2012»:

Анатолій Грива, голова Ради Козацьких Отаманів України

Євген Золотарьов, громадський активіст, політик, лідер об’єднання “Холодноярська ініціатива”

Олексій Кляшторний, голова Центрального координаційного комітету Всеукраїнської профспілки “Народна солідарність”

Остап Кривдик, політолог, громадський активіст

Роман Круцик, голова Київської міської організації Українського добровільного історико-просвітницького правозахисного благодійного товариства “Меморіал” ім. В.Стуса

Андрій Левус, журналіст, активіст, співкоординатор громадської ініціативи “Оновлення країни”

Сергій Неділько,  адвокат, правозахисник, голова ГО “Самостійна Україна”

Сергій Пантюк, поет, журналіст, секретар Національної спілки письменників України

Анатолій Пінчук, експерт з політико-правових та соціально-політичних питань, президент ВГО “Українська стратегія”

Михайло Ратушний, голова Української Всесвітньої Координаційної Ради, Народний депутат України ІІ, ІІІ і ІV скликань

Тарас Рондзістий, голова Громадського об’єднання “Українська справа”, директор Центру національного відродження

Олександр Солонтай, керівник програми практичної політики Інституту Політичної Освіти, член національного комітету громадянської кампанії “МОЛОДІЖНА ВАРТА”

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа