Кінотеатри в ролі смітника?

005h673h

Українці давно плекають теплі та дружні відносини з грузинським народом, радіючи його успіхам у справі розбудови національної державності, співпереживаючи проблемам та бідам, більшість із яких спричинені агресивною політикою Росії, спрямованої на ліквідацію незалежної Грузії.

Москва веде боротьбу проти грузинів всіма методами, починаючи від військових (як у серпні 2008 року), закінчуючи постійною інформаційною війною. Черговим кроком стало створення російської кінострічки «Август. Восьмого». Фільм вийшов в широкий прокат в Росії демонстративно 23 лютого 2012 року, у так званий «День захисника Вітчизни». Він створений за державні кошти, і на тлі любовної історії пропагує офіційну московську брехню про те, що в серпні 2008 року російські та «південноосетинські» бійці героїчно захищалися від підступної та жорстокої грузинської агресії.

Таким чином, Росія продовжує активну інформаційну війну, насаджуючи свої погляди на ті чи інші події, зокрема, в Грузії, серед власних громадян, а також в інших країнах, в тому числі в Україні. Картину вже відмовилися показувати в Баку через різко негативну реакцію азербайджанського суспільства.

Доки Державне агентство України з питань кіно розглядало заявку на отримання фільмом «Август. Восьмого» прокатного свідоцтва, грузинська громада «Арагві» у Львівській області виступила з ініціативою відкритого листа на адресу міністра культури України Михайла Кулиняку. Її підтримали місцеві відділення Центру національного відродження ім. С. Бандери, громадсько-патріотичного об’єднання «Українська справа», громадської організації «Сурми звитяги»громадської організації «Інститут національного державознавства» та інших.

У відкритому листі, зокрема, сказано: «Настав час спільно сказати – московській політичній пропаганді, замаскованій під кіномистецтво, немає місця в українських кінотеатрах. Цього вимагає багатовікова українсько-грузинська дружба та солідарність, цього вимагає наша честь та гідність. І цього ми вимагаємо від органів влади.

Кінотеатрам – справжнє, україномовне кіномистецтво, московську пропаганду – на смітник!».

А тим часом міністерство культури вирішило, що українські кінотеатри – це саме і є той смітник, де й місце московській пропаганді. І фільм «Август. Восьмого» отримав право на прокат.

Питання, якою буде відповідь української громадськості? Питання, котрі кінотеатри візьмуться за прокат цього «кіношедевру»? І як на це реагуватимуть громадяни?

Власники кінотеатрів ще мають час на роздуми. А громадськість – для підготовки бойкоту тих, у кого вистачить дурості для демонстрації одіозної стрічки. Ображаючи цим національну гідність українців та наших грузинських друзів.

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа